Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα – Οι επικεφαλής της ΕΕ στην Τουρκία και τα σχέδια Ερντογάν για διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη

22:06 6/4/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ελληνική ετοιμότητα για τη νέα αρχή στις ελληνολιβυκές σχέσεις, αλλά αφού σβηστούν τα λάθη του παρελθόντος όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη.

Έχοντας δίπλα του τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας και στήριξης, ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, προϋποθέσεις για την

πρόοδο είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Μάλιστα, τόσο δημόσια όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας, να ξαναπιάσει το νήμα των συζητήσεων του 2010 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της… Το κοντινότερο ευρωπαικο εδαφος είναι η Γαύδος και η Πατρίδα μου η Κρήτη. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που κάποιοι αυθαίρετα τραβούν στους χάρτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαστε πρόθυμοι να συστήσουμε κοινές επιτροπές μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης,
να διεξαχθούν συνομιλίες για τον ορισμό των θαλασσίων συνόρων
και για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειχ.

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Ιταλία στη Λιβύη, ως τα κοντινότερα ευρωπαϊκά κράτη. Επι τάπητος τέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, με φόντο την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, καθώς επίσης ο συντονισμός των δυο χωρών για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Άγκυρα η ηγεσία της ΕΕ

Οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών από την Άγκυρα, κάλεσαν την Τουρκία να αξιοποιήσει την ευκαιρία επανεκκίνησης των Ευρωτουρκικών σχέσεων που της προσέφεραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη των προέδρων του Ευρ. Συμβουλίου και της Ευρ. Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, σηματοδοτεί την εκκίνηση του νέου «οδικού χάρτη» στις Ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως αυτός αποφασίσθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο χάρτης ορίζει για την Τουρκία κρίσιμες υποχρεώσεις της απέναντι στη Ένωση στο σύνολό της αλλά κα ειδικότερα στα κράτη μέλη Ελλάδα και Κύπρο.

Η Τουρκία πασχίζει να διατηρήσει τους δεσμούς με τις Βρυξέλλες, χωρίς να αποστρέφεται την επιθετική προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην Ευρωτουρκική ατζέντα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωτουρκική Συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ενεργός.

«Αυτή περιλαμβάνει την απαγόρευση παράνομων αναχωρήσεων και επίσης περιλαμβάνει την συνέχιση των διαδικασιών επαναπροώθησης από τα Ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς ουδεμία καθυστέρηση», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας στις «ειδικές αποστολές» της ΕΡΤ καταδίκασε το πρόσφατο περιστατικό διακίνησης μεταναστών υπό την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών.

Σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την Βρεττανή υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντυ Μόρτον, συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, η Αν. Μεσόγειος και το Κυπριακό.

«Προϋποθέσεις διαλόγου, όχι προκλήσεις, όχι επανάληψη μονομερών ενεργειών. Οι ΕΔ και η κυβέρνηση τηρούν επιφυλακτική στάση. Αισθανόμαστε ότι η πίεση αυξάνεται ή αναμένεται να αυξηθεί. Ο διεθνής παράγοντας πιέζει να έρθουν οι δύο χώρες κοντά», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συζητώντας με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Βόρεια Αθήνα συζητά».

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ενισχύει διαρκώς την θέση της στην Αν. Μεσόγειο. Η «διπλωματική άνοιξη» της Αθήνας περιλαμβάνει την διεύρυνση των διμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και την επέκταση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα τα δίπολα Ελλάδα-Κύπρος και Ελλάδα – Β. Μακεδονία.

Μήνυμα ΕΕ σε Ερντογάν

To μήνυμα προς την Τουρκία κατά τη δίωρη συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαφές. Είμαστε ανοιχτοί για μια θετική ατζέντα, αλλά η εφαρμογή της εξαρτάται από τη συμπεριφορά της και εάν θα υπάρξει σταθερή αποκλιμάκωση, τονίζουν οι Ευρωπαίοι.

Παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας και το ζήτημα θα ξανατεθεί τον Ιούνιο.

Στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εστίασαν επίσης ο Σαρλ Μισέλ και ο Αμερικανός πρέσβης στη συνάντηση που είχαν. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, γιατί αλλιώς ούτε τα κράτη μέλη ούτε η κοινή γνώμη θα είναι υπέρ μιας θετικής προσέγγισης από την πλευρά της Τουρκίας.

Μείζον ζήτημα σαφώς για την ΕΕ η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας

Νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας προκαλεί η εξειδίκευση των κυρώσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρόλο που ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη.

Έχουμε λοιπόν τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες να υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις σε εξαγωγές, συμφωνίες, χορήγηση κάθε είδους αδειών κ εξουσιοδοτήσεων και συναλλαγές με αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και τον πρόεδρο τους και τρία υψηλόβαθμα στελέχη να μπαίνουν στο στόχαστρο με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση όλων των συναλλαγών με αμερικανικές τράπεζες και απαγόρευση εισόδου στην Αμερική.

Εκτιμάται εδώ στην Ουάσιγκτον ότι αυτές οι κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ αύριο, θα πλήξουν σημαντικά τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία και παρατείνοντας το αδιέξοδο για τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν την απόλυτη στήριξη Λευκού Οίκου και γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου θεωρούν ότι στο θέμα των S400 δεν υπάρχει καμία απολύτως μέση λύση.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Σταυρουλάκης, Παντελής Γκόνος
Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος
Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον)
Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr



Το άρθρο Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα – Οι επικεφαλής της ΕΕ στην Τουρκία και τα σχέδια Ερντογάν για διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
κωνσταντινουπολη, αγκυρα, διωρυγα, ερντογαν, σχεδια, τουρκια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Γιωργος Παπακωνσταντινου, νέα, μνημονιο, λιβυη, αθηνα, εδαφος, κρητη, αυθαιρετα, ελλαδα, αοζ, κυπρος, βρυξέλλες, συγκεκριμένο, ΕΡΤ, νεα δημοκρατια, τραπεζες, τίθενται, ισχύ, λύση, ert, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, μνημονιο 2, Μις φαν ντερ ρόε, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ερτ1, χωρες, γνωμη, ηγεσια, θεμα, ιταλια, νησια, οικονομια, πιεση, πλαισιο, ωρα, ert.gr, αρθρο, αμερικη, αμπντουλ, ανθρωπινα δικαιωματα, ατζεντα, άφιξη, βορεια, βρυξέλλες, γαυδος, γεωγραφια, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκινηση, εξελιξη, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, λαθη, λύση, μακεδονια, μακρια, μητσοτακης, μιλτιαδης, νημα, ουασιγκτον, παπακωνσταντινου, πορτες, ρολο, συγκεκριμένο, τίθενται, τρια, τριπολη, ισχύ, φοντο, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, εξαγωγες, ελληνικα, εμφαση, ενωση, φιλοι, ηγετες, μεσογειος, πηγες, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα