Το «νησί των σκλάβων» από την Πειραματική Σκηνή

12:04 10/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος η Πειραματική Σκηνή προβάλει τον πολιτισμό της πόλης μας με το έργο του Μαριβώ « Το νησί των σκλάβων». Τις παραστάσεις παρακολουθούν μαθητές της πόλης αλλά και από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, στο πλαίσιο εκδρομών τους. Η τελευταία επίσκεψη ήταν από το 2ο Γυμνάσιο Σάμου (όπου και η φωτογραφία), που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας. Είχαν προηγηθεί

το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και το Γυμνάσιο Ελευθερούπολης.

Ενώ συνεχίζονται οι πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία της πόλης μας μέχρι τις 18 Απριλίου, μετά το Πάσχα η Πειραματική Σκηνή θα ταξιδέψει στη Σκιάθο για να παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους την κλασική κωμωδία του Μαριβώ « Το νησί των σκλάβων» που καυτηριάζει την αλαζονεία της εξουσίας και δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.

Ο Αρλεκίνος, ο Ιφικράτης, η Ευφροσύνη και η Κλεάνθη, βρίσκονται σε ένα παράξενο νησί που έχουν καταφύγει σκλάβοι από την Αθήνα. Αυτή η ουτοπική κοινωνία γίνεται ο τόπος που θα μαθητεύσουν οι ήρωες του Μαριβώ. Είναι ένα σχολείο ανθρωπιάς. Σκλάβοι και αφέντες αλλάζουν ρόλους, γελοιοποιούνται, υποφέουν και αποκτούν την αυτογνωσία. Στο νησί των σκλάβων δοκιμάζονται οι ιδέες της κοινωνικής ισότητας.

Ο αφέντης μαθαίνει τι ήταν αυτό που έκανε και πλήγωνε τους άλλους. Η υπηρέτρια κάνοντας όσα έβλεπε να κάνει η αφεντικίνα της, ανακαλύπτει τη ματαιότητα και τη φαιδρότητα του ρόλου που της έδωσαν να παίξει. Η Τριβελίνα αναλαμβάνει να διδάξει τις εναλλαγές των ρόλων, που μέσα από τις ανατροπές, έρχεται το ονειροπόλημα και η υπέρβαση της πραγματικότητας. Η υπηρέτρια Κλεάνθη διαπιστώνει ότι η αφεντικίνα της η Ευφροσύνη, τιμωρήθηκε αρκετά, αφού κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι να είσαι υπηρέτρια και πόσο επηρεάζει αυτό την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι συγχωρεί την κυρία της και συμπεραίνει ότι δεν είναι ευχάριστο να έχει κάποιος για μοναδικές αρετές χρυσάφι, χρήματα και αξιώματα. Ένα πείραμα παιδαγωγικό για να μάθουν οι ευγενείς πως πρέπει να φέρονται χριστιανικά στους υπηρέτες τους και να μην τους κακομεταχειρίζονται.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρία Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλική Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Καριοφύλλης Καδόγλου, Δημήτρης Πανταζής, Θάλεια Κόγκα, Ζωή Τσιάμη, Γεωργία Ζορμπά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα