Το Νοέμβριο η συζήτηση για την αναβάθμιση των F16

21:11 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 2 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η ουσιαστικά η συζήτηση επί της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας -ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, καθώς τότε θα αποσταλεί στη χώρα μας από το Αμερικάνικο Κογκρέσο η πολυσέλιδη επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας τα 2,4 δισ. δολάρια για το κόστος αναβάθμισης αφορούν τα 123 από τα 153 αεροσκάφη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,1 δισ.

ευρώ, «δεν είμαστε κουβαρντάδες» είπε χαρακτηριστικά και εκτιμώντας ότι η αναβάθμιση θα αφορά τελικά 85 με 95 αεροσκάφη και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μεταξύ των οποίων ήταν και ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, στην αναβάθμιση θα συμμετάσχει η ΕΑΒ και άλλες ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα προωθηθεί το συνολικό 3ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ε.Δ.

Την προσοχή της κυβέρνησης εφιστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, όσον αφορά την συμφωνία αναβάθμισης των F16, καθώς μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής τόνισε την ανάγκη «υποδειγματικής πολιτικής διαχείρισης, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στους πολίτες για μη ορθή διαχείριση».

Μάλιστα χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» το θέμα αυτό προκειμένου να επανέλθει η πρόταση περί μη υπολογισμού των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα, όπως συμβαίνει με τς δαπάνες για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει οι αμυντικές δαπάνες να μετατραπούν σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας».

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκαναν λόγο για «ακαταστασία» σε ότι αφορά τα όσα λέγονται για το κόστος της αναβάθμισης και γι` αυτό το λόγο έθεσαν θέμα υπεύθυνης ενημέρωσης και πληροφόρησης από την ηγεσία του ΥΕΘΑ αλλά και συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το ΠΟΤΑΜΙ τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του στόλου των F16 χαρακτήρισε ωστόσο «ασαφές» το κόστος αναβάθμισης και θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για το πότε θα είναι έτοιμα επιχειρησιακά τα αεροσκάφη, ενώ παράλληλα ζήτησε ενημέρωση και για τη βάση της Σούδας, αν η αναβάθμισή της είναι χρονική ή επιχειρησιακή.

Να σημειωθεί ότι στην Ώρα του Πρωθυπουργού φέρνει ο Σταύρος Θεοδωράκης τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς με επίκαιρη ερώτηση καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή, ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ακόμα, ρωτά τον Πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα