«Τον Νυμφώνα σου Βλέπω» – Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών

13:03 12/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, με τίτλο «Τον Νυμφώνα σου Βλέπω», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός», σε συνεργασία με το Ωδείο Φόρμιγξ, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 19:00.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Γλυκερία, μαζί με τη Χορωδία του Συνδέσμου, τη χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» και τις παιδικές χορωδίες των Σχολών Λαμπίρη και του Ωδείου Φόρμιγξ, μας μεταφέρουν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας με ύμνους και θρήνους όχι μόνο από την Ελλάδα

αλλά και από τους χριστιανικούς λαούς της εγγύς Ανατολής.

Ο Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας, ΜΑ Θεολογίας-μουσικολόγος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής, διευθυντής του Ωδείου Φόρμιγξ, πρωτοψάλτης & χοράρχης του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για την εκδήλωση, που μας μυεί στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών, καθώς και για το πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

κ. Ρεδιάδη, ποιος είναι ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης;

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο μεγαλύτερος ναός της Αθήνας και της χώρας κι ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η «Αγιά Σοφιά της Αθήνας». Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις την τελευταία δεκαετία. Μεγάλα και μικρά γεγονότα, στα οποία συμμετείχαν η χορωδία της ΔΕΗ, η χορωδία του Δήμου Αθηνών, η παιδική χορωδία Rozarte, εκκλησιαστικές χορωδίες, αλλά και σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και τώρα η Γλυκερία. Οι εκδηλώσεις έχουν κοινή κοινωνική και διαφορετική πολιτιστική στόχευση. Η κοινωνική στόχευση είναι μήνυμα διαρκούς παρουσίας, παρέμβασης και αλληλεγγύης σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί και δυστυχώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ουσιαστικής ενσωμάτωσης των ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων. Το αξιακό μήνυμα του Ευαγγελίου για αγάπη χωρίς όρια, για αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, είναι καθημερινό βίωμα και όχι σύνθημα.

Πολιτιστικά η διαφορετικότητα των εκδηλώσεων και των σχημάτων είναι στοχευμένη, ώστε να καταδείξει τον ενοποιητικό ρόλο της μουσικής μέσα στη διαφορετικότητά της. Από την άλλη, για τον ναό και την περιοχή οι δράσεις αυτές, που συμπληρώνονται από ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο του ναού με γηροκομείο, κατηχητικά σχολεία, καθημερινή σίτιση και μηνιαία υποστήριξη σε ανθρώπους κάθε φυλής και θρησκείας, είναι μια σοβαρή ενίσχυση του έργου και του ρόλου του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως στον Άγιο Παντελεήμονα εκτός των Ορθοδόξων Ελλήνων, Ρώσων, Γεωργιανών, Ουκρανών, τελευταία συμμετέχουν στις Ακολουθίες Σύροι, Ιρακινοί, Τούρκοι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκην Ορθόδοξοι.

Άλλωστε, αυτή είναι και η ευγενική φιλοδοξία του Αρχιεπισκόπου για την Αρχιεπισκοπή της Αθήνας. Οι Ενορίες να είναι κέντρα πολιτισμού, αγάπης & προσφοράς. Στην εκδήλωση της 15ης Απριλίου, η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής, μαζί με τη Γλυκερία και τις παιδικές χορωδίες των Σχολών Λαμπίρη και του Ωδείου Φόρμιγξ, μας μεταφέρουν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας με ύμνους και θρήνους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τους χριστιανικούς λαούς της εγγύς Ανατολής.

Ποιο το έργο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός»;

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών είναι ένα πολιτιστικό και εργατικό σωματείο με ζωή και δράση 100 ετών στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 1.500 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματά του η δισκογραφική του παραγωγή, η οποία συνίσταται σε 80 δίσκους βινυλλίου με τα άπαντα σχεδόν της εκκλησιαστικής μας μουσικής.

«Ύμνοι όπως τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, «Τη Υπερμάχω», «Φως Ιλαρόν», εξακολουθούν να συγκινούν, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που τα ακούνε για πρώτη φορά».

Ως μουσικολόγος, πιστεύετε ότι η εκκλησιαστική μουσική, οι ύμνοι, οι μελωδίες αγγίζουν την ψυχή μας σήμερα; Οι νέοι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτά τα ακούσματα;

Παρακολουθώντας τις μετρήσεις, ο ελληνικός λαός είναι από τους πιο βαθιά θρησκευόμενους λαούς της Ευρώπης, με σεβασμό στις παραδόσεις του και στο αξιακό σύστημα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας λόγος που μια τεράστια κρίση σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε μεταναστευτικό αντιμετωπίσθηκε χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να αξιολογηθεί σωστά. Ύμνοι όπως τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, «Τη Υπερμάχω», «Φως Ιλαρόν», εξακολουθούν να συγκινούν, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που τα ακούνε για πρώτη φορά. Είναι φυσικό, γιατί η εκκλησιαστική μουσική, η δημοτική μας παράδοση, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι κλαδιά της οικουμενικής ελληνικής μουσικής με κοινές αφετηρίες και κοινούς μουσικούς δρόμους.

Οι νέοι άνθρωποι φαίνεται πως έχουν απομακρυνθεί από τα ακούσματα αυτά ή ακόμη και από τις παραδόσεις μας. Εγώ δεν το πιστεύω. Σ’ έναν τοίχο της Αθήνας διάβασα ένα σύνθημα «Να μη συμβιβαστούμε με τον Θάνατο…». Ξέρετε αυτό είναι το μήνυμα της Ανάστασης. Αυτό το λέω και για τη μουσική μας. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ακουμπούν στις ρίζες τους και το συγκινητικό είναι πως σε αυτήν την εκδήλωση η χορωδία του Ωδείου Φόρμιγξ που θα ψάλει μαζί με τη Γλυκερία είναι παιδιά απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που ζουν στην πόλη μας.

INFO

«Τον Νυμφώνα σου Βλέπω»

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών

Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 19:00

Τη Χορωδία Ιεροψαλτών Αττικής διευθύνει ο Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας.Τη χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» διευθύνει ο Χαράλαμπος Στεργιόπουλος-Ρούμπας.Παιδική Χορωδία των Σχολών Λαμπίρη, Διδασκαλία Β. ΜαντζαβίνουΠαιδική Χορωδία του Ωδείου Φόρμιγξ, Διδασκαλία Αλ. Πλέσσια

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Κώστας Βενετσάνος.

Προσκλήσεις θα διατεθούν από:

Τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αττικής: Ακαδημίας 95 Αθήνα (πλησίον πλ. Κάνιγγος) Γ’ όροφος. Τηλ. 210 32 36 568 ώρες 10:00 με 13:00 psaltesattikis@ gmail.comΤο Ωδείο Φόρμιγξ: Κεφαλληνίας 75 και Αριστοτέλους Τηλ. 210 88 42 776 odeioformix@ gmail.comΤον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών 113-117 Τηλ.210 82 11 996 ag.panteleimonos@gmail.com

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα