Τουρκία: Αλλαγή οικονομικής πολιτικής για «φρένο» στην «κατρακύλα» της λίρας

15:15 9/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλό σοκ στην τουρκική οικονομία προκάλεσε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, μία ημέρα μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Η αποχώρηση των δύο κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της Τουρκίας το σαββατοκύριακο προετοιμάζει το έδαφος για μία αύξηση των επιτοκίων και άλλες κινήσεις με στόχο να σταματήσει η πτώση – ρεκόρ της λίρας, ανέφεραν αναλυτές, αν και αιωρούνται πολιτικά ζητήματα

σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο 42χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε την απόφασή του μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος λόγους υγείας. Στην διάρκεια της θητείας του, από το 2018 στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας δέχθηκε δύο ισχυρά χτυπήματα: διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία, ενώ η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της.

Μέχρι πριν από λίγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έλεγαν πως δεν είχε γίνει απολύτως σαφές αν ο Ερντογάν είχε αποδεχτεί την παραίτηση Αλμπαϊράκ και αν θα όριζε νέο υπουργό Οικονομικών. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στην είδηση της παραίτησης στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η παραίτηση του Αλ Μπαϊράκ ήρθε ένα 24ωρο μετά την αποπομπή του Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Νατζί Αγμπάλ. Η τουρκική λίρα, που από τις αρχές του χρόνου, έχει χάσει το 30% της αξίας της, μάλιστα νωρίτερα το πρωί κινήθηκε ανοδικά καταγράφοντας  άνοδο 2,6% έναντι του δολαρίου.

Αργότερα σήμερα, ο Ερντογάν θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως αύριο αναμένονται ευρείας κλίμακας αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Μόλις την Παρασκευή, η λίρα είχε κατρακυλήσει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, έχοντας χάσει το 30% της αξίας της φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στο 2020. Η βουτιά της λίρας καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, τις υψηλού κόστους κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τον κίνδυνο κυρώσεων από τη Δύση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Αλμπαϊράκ ζητούσαν δημοσίως χαμηλότερα επιτόκια – προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, η οποία τον περασμένο μήνα διέψευσε τις ευρείες προσδοκίες για μία απότομη σύσφιξη της πολιτικής, διατηρώντας το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 10,25%. Σήμερα, ο νέος διοικητής Νατσί Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα εστιάσει στη μείωση του υψηλού πληθωρισμού και θα χρησιμοποιήσει αποφασιστικά όλα τα εργαλεία πολιτικής, με μία ανακοίνωση που ένας χρηματιστής περιέγραψε ως «φιλική προς την αγορά».

«Ο Αγκμπάλ έχει την ισχύ και την εγγύτητα να επικοινωνεί για την κατάσταση απευθείας με τον Ερντογάν», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν, προσθέτοντας: «Είναι μία δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η ταχεία αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Ωστόσο, ο επικεφαλής για τη νομισματική στρατηγική της Brown Brothers Harriman δήλωσε ότι «ο πολιτικός κίνδυνος της Τουρκίας αυξήθηκε σημαντικά το σαββατοκύριακο», επικαλούμενος την ανακοίνωση για την παραίτηση του Αλμπαϊράκ. «Ο λόγος που αναφέρθηκε ήταν λόγοι υγείας, αλλά υπάρχει προφανώς κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται», πρόσθεσε. Νωρίς σήμερα, πηγές της προεδρίας επιβεβαίωσαν εν τέλει τη δήλωση του Αλμπαϊράκ, περίπου 15 ώρες μετά την ασυνήθιστη κίνηση που έκανε να ανακοινώσει την παραίτησή του μέσω του Instagram. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την αυθεντικότητα της δήλωσής του, ενώ ο Ερντογάν πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση.

Η Τουρκία – η μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή – επλήγη από δύο μεγάλες υφέσεις σε ισάριθμα χρόνια και το νόμισμά της έχει χάσει περίπου το 45% της αξίας της από τα μέσα του 2018 που ο Αλπμαϊράκ ανέλαβε τα ηνία της οικονομίας. Αν και η οικονομία ανακάμπτει από τον αντίκτυπο του κορονοϊού, ο πληθωρισμός είναι κολλημένος κοντά στο 12% και η ανεργία είναι υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, ενώ αναμένεται να εκτιναχθεί ξανά μετά την άρση της απαγόρευσης των απολύσεων. Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει φέτος συναλλαγματικά διαθέσιμα, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 100 δισεκ. δολάρια, για να στηρίξουν την πληττόμενη λίρα, αλλά τα κρατικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, με τους αναλυτές να αναμένουν να μειωθούν περαιτέρω με τη νέα ηγεσία.

Πηγή ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα