Τρίτο φόρουμ για το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων

13:06 5/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποστολή στην Ολλανδία Θωμάς Σίδερης

To Ρόττερνταμ της Ολλανδίας επέλεξε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης για το 3ο ανοιχτό φόρουμ με θέμα το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων. Καινοτομία, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, οικολογικό αποτύπωμα. Ένα σύμπλεγμα εννοιών, που το μεγάλο στοίχημα είναι η μετουσίωσή τους σε δράσεις προς όφελος των πολιτών.

Σε πλοίο για μετανάστες

Το φόρουμ έλαβε χώρα σε ένα ιστορικό πλοίο, για την ακρίβεια, υπερωκεάνειο:

το SS Rotterdam. Ένα πλοίο-θρύλος που σήμερα έχει επισκευαστεί σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο και βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο σε μία απάνεμη προβλήτα του Ρεϊνχάβεν.

Σε αυτό το πλοίο λοιπόν που κάποτε μετέφερε μετανάστες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να κυνηγήσουν το αμερικανό όνειρό τους συζητήθηκαν θέματα όπως οι συνεχείς προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και, εν γένει, στη Μεσόγειο, τα κελύφη και οι συνθήκες στέγασης των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, η συνεισφορά του νέου -και φτηνού- εργατικού δυναμικού στις τοπικές οικονομίες των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ένας μετανάστης-δήμαρχος

Ο δήμαρχος τους Ρόττερνταμ Αχμέτ Αμπουταλέμπ ήταν εκείνος που ανέλαβε την υποδοχή των εκατοντάδων παρευρισκομένων-επιβατών στο πλοίο που αντί για ρότα, χάραζε πλέον πολιτική. Ή έστω, τεκμηρίωνε προτάσεις που πολύ σύντομα θα μετουσιωθούν σε πολιτικές αποφάσεις, εάν και εφόσον εγκριθούν από τα όργανα της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης, αμιγώς γνωμοδοτικά, για να καταλήξουν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου. Με άριστα αγγλικά, επικοινωνιακός και αρκετά παραστατικός, προσπάθησε να κάνει ένα αστείο με την έννοια της πόλης-κράτος όταν του είπα πως ήμουν Έλληνας.

Οι πρόγοινοι του δημάρχου του Ρόττερνταμ ήρθαν από το Μαρόκο, ανατητώντας διόδους διαφυγής στη βόρεια Ευρώπη. Ό,τι αναζητούν και οι σημερινοί πρόσφυγες. Και αυτό, δεν το ξεχνά ο Αχμέτ Αμπουταλέμπ.

Για την ιστορία, ο Αμπουταλέμπ έγινε persona non grata για την Τουρκία όταν απέτρεψε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποβιβαστεί στο Ρόττερνταμ στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει του δημοψηφίασματος που διεξήχθη προς μηνών στην Τουρκία με απώτερο στόχο την παντοδυναμία Ερντογάν.

Κι ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι

Η Αθήνα είχε την τιμητική της κατά τη διάρκεια έναρξης των εργασιών του φόρουμ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στην ελληνική πρωτεύουσα. “Είναι η πόλη που δίδαξε δημοκρατία και συμμετοχή στις αποφάσεις”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, για να σπάσει ο πάγος, έλαβε χώρα μία πρωτότυπη περφόρμανς. Ακούστηκαν τρία παραδοσιακά τραγούδια: ένα από την Ιρλανδία, ένα από το Ιράν και ένα από την Ελλάδα. Για μια ελαφίνα που τριγυρνάει στα βουνά, μακριά από τις πόλεις.

Περιφερειακή πολιτική

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι όλο το παιχνίδι παίζεται σε περιφερειακό επίπεδο, με τις πόλεις στην ύστερη φάση τους να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μετα-πόλεις, οι αστικές συσσωματώσεις και οι περιφερειακές ενώσεις έχουν πλέον στο χέρι τους έναν μεγάλο άσσο: τη δυνατότητα να χαράξουν πολιτική σε τοπικό επίπεδο, ανακατεύοντας πλέον την τράπουλα σε εθνικό και -γιατί όχι;- σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα