Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018

17:12 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν αναμονή της επιστροφής των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος.

Την ανάγκη στήριξης της Βουλής για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και ιδίως για να μην υπάρξουν νέα

μέτρα από τώρα για τη διετία 2019-2020, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται η αίσθηση δράματος και καλώντας όλους να επιδείξουν ψυχραιμία.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι με την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, το καθιστά πιο βιώσιμο, γεγονός που θα προσελκύσει επενδυτές και επενδύσεις γιατί θα διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα από τώρα.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία, καθώς έχει σχεδόν τελειώσει, ενώ θα επιστρέψουν οι θεσμοί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε τις τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Δένδια να ζητά κλειστή ενημέρωση και τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει ότι η αντιπολίτευση δεν ζητάει εκλογές εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που τα αφήνει όλα στον αέρα.

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος, επανέλαβε ότι ζητά την υποστήριξη της Βουλής για την μη λήψη μέτρων μετά το 2018 και για τα εργασιακά και στην ερώτηση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ αν μπορεί μια οικονομία να έχει πλεονάσματα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα ανέφερε ξεκάθαρα ότι η απάντησή του είναι όχι.

Στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός των Οικονομικών, δήλωσε ότι «Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα, δηλαδή διάφοροι παίκτες βάζουν κάτι στο τραπέζι αλλά τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να δούμε όλο το πακέτο».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά στις συζητήσεις που θα υπάρχουν με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό για το 2017, το οποίο είναι σχεδόν αμελητέο. Λίγο μεγαλύτερο το δημοσιονομικό κενό για το 2018, όμως ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι θα επιλυθούν και δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε για ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι και ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών», διευκρινίζοντας πως το θέμα των εισφορών των ναυτικών δεν προτάθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπήρχε στη λίστα από την πλευρά των θεσμών, και προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Ο τρίτος γύρος, της β’ αξιολόγησης

Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν οι επικεφαλής των δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σημεία αιχμής παραμένουν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα και να απορρίπτει την επέκταση του στόχου για πλεονάσματα 3,5%.

Όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει σταθερή, ζητώντας ουσιαστικά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και υποστήριξε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα και ότι η ελληνική πλευρά έχει πολύ μεγάλη στήριξη.

Χαρακτήρισε κορυφαίο ζήτημα την διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις καλώντας τα κόμματα και ιδίως την ΝΔ να πάρουν θέση.

Τα βασικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοικτά είναι τι θα γίνει με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα όπως έχει κατατεθεί και στο Eurogroup είναι, να είναι χαμηλότερα από το 3,5%, δηλαδή στο 2,5% και αυτό το 1% να μπορεί να δοθεί για ελαφρύνσεις σε φόρους αλλά και σε εισφορές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε για ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

Αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ ότι δίνουν διμέτωπο αγώνα ώστε και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα μέτρα και η Γερμανία να δεχθεί μικρότερα πλεονάσματα, είπε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εμφανής, σε εμένα τουλάχιστον, αυτός ο διμέτωπος αγώνας του ΔΝΤ στο Eurogroup, είδα μόνο ένα μέτωπο προς τη μία πλευρά και θα δούμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει». Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη γνώμη ότι είμαστε σε μια κατάσταση που θυμίζει αυτή του Μαϊου, όπου περισσότεροι παίκτες είναι αυτοί που θέλουν μια λύση, από εκείνους που δεν την θέλουν και ενώ τότε φαινόταν ότι δεν θα υπάρξει λύση με την πρώτη αξιολόγηση και όταν όλες οι εφημερίδες μιλούσαν για ναυάγιο της πρώτης αξιολόγησης. «Νομίζω ότι όλοι θέλουν λύση και θα βρεθεί λύση νομίζω και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, όπως ζητάει το ΔΝΤ.

Και στο σημείο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε την άποψη της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, αν δέχεται ότι δεν είναι δυνατό το ΔΝΤ να έχει τόσο μεγάλη διαφωνία με τους άλλους θεσμούς και να ζητάει από την κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα τώρα. «Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, ώστε να πω ότι αυτή είναι η θέση της Βουλής, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα».

Σχετικές ειδήσεις:

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλεί αναταραχή στο CDU

Morgan Stanley: Επιστροφή στην ανάπτυξη, παραμένουν οι κίνδυνοι

Αλ. Χαρίτσης: Οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα (audio)

Keywords
Τυχαία Θέματα