Τσακαλώτος: «’Εχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα»

09:52 1/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ο προϋπολογισμός είναι «επεκτατικός»

και «αντί να παίρνει από την οικονομία, δίνει στην οικονομία» και «μειώνει τη λιτότητα» και ότι το ίδιο προβλέπεται να είναι και οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων ως το 2022.

«Δεν κάνουμε θαύματα, είναι υψηλό το επίπεδο της λιτότητας και το μειώνουμε σταδιακά, αλλά με τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε, κάθε φορά από δω και πέρα θα το μειώνουμε σταδιακά. Γιατί έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι προβλέπεται να είναι επεκτατικός προϋπολογισμός και το 2019 και το ’20 και το ‘21 και το ‘22».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη υπογράμμισε ότι αυτή έχει επιστρέψει, αλλά πρέπει να είναι και βιώσιμη και ισορροπημένη και να αφορά, όχι λίγους, αλλά όλους.

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, θα πρέπει να την κάνουμε βιώσιμη, έχουμε μια λύση για το χρέος τουλάχιστον για δεκαπέντε χρόνια – πιστεύω για περισσότερο εγώ- όπου έχουμε τον αέρα και το χρόνο και χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από ότι έχει η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρεμπιπτόντως. Έχουμε μια δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στις επόμενες εκλογές, είτε ευρωπαϊκές είτε αυτοδιοικητικές, είτε εθνικές, όποτε γίνουν, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θέλει και χρειάζεται η χώρα.

«Θέλουμε την ανάπτυξη που μας υποσχέθηκαν οι ίδιοι άνθρωποι πριν από το 2008, με όλες τις στρεβλώσεις και τις ανισότητες; ‘Η θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη που παίρνει όλο τον κόσμο μαζί;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε :

«Να προχωρήσουμε μαζί για μια πιο κοινωνική Ελλάδα, για μια Ελλάδα που είναι περήφανη για τη θέση της στον κόσμο, χωρίς κόμπλεξ, γιατί ξέρει, ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, εάν βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει».

Σε άλλο σημείο, αμφισβήτησε προβλέψεις ότι η άνοδος των επιτοκίων, εξαιτίας της Ιταλίας, θα εμποδίσει τη χώρα μας εάν και όταν χρειαστεί να βγει στις αγορές.

«Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να μας επηρεάζει η Ιταλία, γιατί ανεβήκαν λίγο τα σπρεντς και τα επιτόκια, προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση. Δε θα στοιχημάτιζα, όπως στοιχηματίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι δε θα βγούμε στις αγορές λόγω της Ιταλίας. Και το ακούσατε εδώ μπορείτε να με κρίνετε σε δύο τρεις τέσσερις μήνες».

Χαρακτήρισε «απάτη» την πολιτική «μείωσης μόνο των φόρων», που όπως είπε υπόσχεται η ΝΔ, γιατί, όπως είπε, για τη «δεξιά πολιτική» αυτό σημαίνει στην επόμενη φάση, μείωση των κοινωνικών παροχών, στην παιδεία, στην υγεία, κ.α. ενώ, αντίθετα, πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής μείωσης των φόρων, με αναπτυξιακά αλλά και με κοινωνικά οφέλη.

«Αυτοί που σας υπόσχονται ότι υπάρχει μία λύση, μία λύση για όλα τα προβλήματα, η μείωση των φόρων, να το εξετάσετε και να το ξαναεξετάσετε» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τόνισε ότι ο κ. Χουλιαράκης που δε φημίζεται για «υπερβολές» στις εκτιμήσεις του, εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είναι έξι δισεκατομμύρια» και πρόσθεσε:

«Ποιος λέει ότι κάνουμε παροχές; Για 910 (εκατομμύρια) που βγήκε με συμφωνία και των θεσμών ότι αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος και αυτές είναι οι προτεραιότητες, ή αυτός που λέει για έξι δισ. ; Και δε λέει από πού θα βγούνε αυτά; Ποιος κάνει παροχολογία;».

«Θυμάστε τι λέγανε το 2017; Ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν και δεν υπάρχουν και αντίμετρα. Ότι τα αντίμετρα είναι οι φαντασιώσεις του Τσίπρα, του Τσακαλώτου, του Χουλιαράκη, του Δραγασάκη και δε ξέρω εγώ ποιου άλλου. Και όχι μόνο δε θα μειωθούν και οι συντάξεις, αλλά θα κάνουμε σχεδόν και όλα τα αντίμετρα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να πάει μπροστά, «αν κοιτάει μόνο προς το νότο, προς την Αθήνα» και πρόσθεσε:

«Γιατί η Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να είναι το κέντρο των Βαλκανίων εμπορικό, μεταφορικό, ενεργειακό και να μην έχει πρόσβαση προς το βορρά. Να μην έχει την εικόνα και την άποψη, όχι του παλιού ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, να διεισδύσουμε στα Βαλκάνια – τι έκφραση και αυτή- αλλά μια αντίληψη συνανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι η συμφωνία είναι σημαντική προς την κατεύθυνση να γίνει όλη η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ένα παράδειγμα, όχι προς αποφυγή, αλλά προς μίμηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι σε «είκοσι, τριάντα χρόνια» ακόμη και άνθρωποι που τώρα εναντιώνονται στη συμφωνία θα έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους, βλέποντας την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη.

Για τις καταλήψεις στα σχολεία για το θέμα αυτό σημείωσε ότι, ανεξαρτήτως της έκτασής του, είναι ένα φαινόμενο «ανησυχητικό», που πάντως πρέπει να λυθεί, όχι κατασταλτικά, αλλά με διάλογο των μαθητών και με τους καθηγητές και ενδεχομένως και σε συνεννόηση και με το αρμόδιο υπουργείο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα