Τσακαλώτος: Ορόσημο για την ελληνική οικονομία η 5η Δεκεμβρίου

15:03 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως τον πιο κρίσιμο μήνα από το καλοκαίρι του 2015 χαρακτήρισε το Δεκέμβρη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αιτιολογώντας την άποψη του αυτή ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και για την δυνατότητα επιτυχίας του οδικού χάρτη που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Ο

υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, καθώς η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης, ήτοι: μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι και χρέος, θα ενωθούν.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί και άλλο eurogroup και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls, γιατί σταδιακή χαλάρωση γίνεται.

Ειδικότερα για τα τρία ζητήματα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι:

–Για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι διαδοχικές και υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις κυρίως ως προς το πώς θα καλυφθούν οι στόχοι, εντός του προγράμματος, το 2017 και το 2018.

–Για το σκέλος των δημοσιονομικών στόχων, η συζήτηση αφορά και το τι θα γίνει μετά το 2018, αν θα είμαστε στο 3,5%, αν θα μειωθεί ο στόχος ή αν θα είναι 3,5% για λίγα χρόνια και μετά θα μειωθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε στο σημείο αυτό να επαναλάβει την παρότρυνση που έχει απευθύνει στο ΔΝΤ,ότι δηλαδή, αν θέλει μείωση του στόχου του πλεονάσματος λίγο πάνω από το 1,5%, αντί του 3,5%, και εφόσον συμφωνεί με όσα λένε Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ομπάμα, Λιού ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάρει άλλα υφεσιακά μέτρα, τότε αντί να ζητάει νέα μέτρα, να πιέσει, όχι τον αδύναμο, αλλά το ισχυρό παίκτη, αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος.

–Το σκέλος των διαπραγματεύσεων είναι το χρέος. Νομίζω μέχρι τον Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί, θα ξέρουμε τα τρία κομμάτια, θα ξέρουμε να αξιολογήσουμε ποιες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2017, είπε ότι ουσιαστικά είναι μια απεικόνιση της κυβερνητικής πολιτικής από πλευρά των φόρων και των δαπανών. Έχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες, όπως όλοι οι προϋπολογισμοί, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο, ο υπουργός είπε ότι προχωρούν πολλά νομοσχέδια από την εφαρμογή των οποίων η κυβέρνηση περιμένει πολλά και σημαντικά έσοδα ιδίως από το σύστημα παρακολούθησης καταθέσεων που μπορεί να συγκριθούν με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Η στρατηγική μας ήταν να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα και αυτό άρχισε από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε σε δράσεις για επιδότηση της σίτισης, δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από το 2017 και μετά, θα ενσωματωθούν και θα καλύπτονται από την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ, την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος και πρόσθεσε ότι οι δαπάνες γενικά για κοινωνικές παροχές θα έχουν σαφή αύξηση, διότι πρώτος στόχος μιας αριστερής κυβέρνησης είναι να στηριχθούν οι ευάλωτοι.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση αναφορικά με την επίτευξη του στόχου των εσόδων και εξήγησε ότι είχαμε υπερκάλυψη του στόχου, αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι θεσμοί και η μόνη διαφωνία για το 2017 και το 2018 με τους θεσμούς είναι αν η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί ή αν είναι συγκυριακή.

Για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7%, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει πως υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, αλλά το ζήτημα είναι πως υπάρχουν αντισταθμίσεις επικαλούμενος στο σημείο αυτό τις προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης και άρα θα υπάρξουν περισσότεροι καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα