ΤτΕ: Να μην ανακοπεί η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος

11:18 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να μην σταματήσουν οι προσπάθειες για την εφαρμογή του ελληνικού οικονομικού προγράμματος καλεί η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε στη Βουλή.

Η Εκθεση διαπιστώνει ότι ο μεγαλύτερος και αμεσότερος κίνδυνος για την οικονομία είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενώ

σημειώνει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπόκειται σε κίνδυνο μετά το πρόσφατο κοινωνικό πακέτο. Η ΤτΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2017.

«Παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον,» τονίζει.

Η Εκθεση υποστηρίζει ότι «η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2016 υπόκειται σε επισφάλειες, που συνδέονται με τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης ύψους περίπου 0,4% του ΑΕΠ που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 8 Δεκεμβρίου του 2016«.

Απο την άλλη πλευρά, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι «Η μέχρι τώρα πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος είχε θετική επίδραση στη ρευστότητα και στο κλίμα εμπιστοσύνης και αντανακλάται στη θετική εξέλιξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και οριστικής εξόδου από την κρίση…»

Η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία θα πρέπει να διατηρηθεί με επιτάχυνση στο ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, αναφέρει η έκθεση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει οριακή αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 0,1% το 2016 και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2017 που εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 3% τα έτη 2018 και 2019 λόγω αύξησης των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Στην Εκθεση γίνεται αναφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή, την πλήρη ανάκτηση της απώλειας διεθνούς ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας που είχε καταγραφεί μεταξύ 2000 και 2009, την εξάλειψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

«Οι αλλαγές που έχουν έως τώρα εφαρμοστεί έχουν συντελέσει στη διαφαινόμενη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς ένα νέο, εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, που βασίζεται στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ,» προσθέτει.

Η Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική αναφέρεται επίσης στις ενδείξεις βελτίωσης της ρευστότητας με αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κατοίκων εξωτερικού.

Ακόμη, η Εκθεση παρατηρεί ότι οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες και οι όμιλοί τους εμφάνισαν οριακά κέρδη προ φόρων τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 μετά από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

«Επίσης, για πρώτη φορά από τις αρχές της κρίσης, παρατηρήθηκε μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών – EBA) σε απόλυτα μεγέθη. Παράλληλα, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συσσωρευμένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο παραμένει περίπου στο 50%, ενώ, αν προστεθεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων που έχουν ληφθεί από τις τράπεζες έναντι των εν λόγω δανείων, τότε το ποσοστό κάλυψης προσεγγίζει το 100%,» τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα