Β. Αγαίο: Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών του AegeanDocs

17:41 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την «Ωδή στη Λέσβο», μία εξαιρετικά επίκαιρη ταινία του Σύρου σκηνοθέτη Talal Derki, που για πρώτη φορά θα προβληθεί στην Ελλάδα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8.20 το βράδυ αλλά και με άλλες σημαντικές παραγωγές, το AegeanDocs 2016 συνεχίζει για πέμπτη μέρα τις προβολές ντοκιμαντέρ στα νησιά.

Η «Ωδή στη Λέσβο» είναι η ιστορία ενός χωριού στη βόρεια

ακτή της Λέσβου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας. Η ιστορία λίγων, εξαιρετικών ανθρώπων που δε μπόρεσαν να αγνοήσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας ενός εμφυλίου πολέμου και βρέθηκαν στις ακτές τους. Άνθρωποι γεμάτοι κουράγιο και ελπίδα, που σε μια στιγμή ανάγκης άνοιξαν τις πόρτες τους και τις καρδιές τους. Η Σκάλα Συκαμιάς είναι ένα χωριό 150 κατοίκων. Φανταστείτε αυτούς ενώπιον 150.000 προσφύγων. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τους ήρωες των παλαιών χρόνων — Αἴας, Αχιλλέας, Έκτωρας — αλλά όταν εκείνη η μέρα έφτασε, αυτοί οι λίγοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και αντιμετώπισαν την πρόκληση. Και ποιοι ήταν; Λίγες ηλικιωμένες γυναίκες. Ένας ψαράς. Ένας φούρναρης και ένας περιπτεράς. Ένας ντόπιος ιερέας και ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Αυτή είναι μια ποιητική ιστορία γεμάτη ελπίδα και έμπνευση.

Στις 19.15 θα προβληθεί η ταινία «Το Κύμα- Διάσωση στο Αιγαίο», η οποία αφηγείται ένα μεγάλο κατόρθωμα μιας ομάδας Ισπανών εθελοντών ναυαγοσωστών, που προσέτρεξαν στη Λέσβο στο αποκορύφωμα της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης. Το απόλυτο δόσιμο τους στην αποστολή, ένα αξιοθαύμαστο μίγμα αλτρουισμού και τελειομανούς επαγγελματισμού, τους έκαναν τους πιο αγαπημένους ήρωες τού νησιού , αλλά και διεθνώς πέρα από τα όρια της Λέσβου. Είναι αφοσιωμένοι σε μια αποστολή με πολύ λίγα μέσα : Αψηφούν τους κινδύνους της θάλασσας για να σώσουν τις ζωές των άλλων ηρώων, των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων , που διέσχισαν με σαπιοκάραβα το Αιγαίο περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα. Είναι ένα επικίνδυνο και μελαγχολικό ταξίδι ώσπου να φτάσουν σε μια γωνιά Ευρωπαϊκής γης.

Στη Λήμνο στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», σήμερα στις 8 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας» (53 λεπτά), Σκηνοθεσία- Παραγωγή: Ελένη Κωνσταντινίδη, Ελλάδα-Τουρκία
Ίσως καμία άλλη περιοχή στον πλανήτη δεν έχει δει τόσες πολλές εναλλαγές σε πολιτισμικό, θρησκευτικό και κυβερνητικό επίπεδο όσο η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, γνωστής και ως ‘Ανατολία’ στους Έλληνες και ως ‘Asia Minor’ στους Ρωμαίους ( τώρα αποκαλούμενη ‘Τουρκία’- αυτή είναι πολύ πρόσφατη ονομασία). Με τον τρόπο αυτό, η Ελένη Κωνσταντινίδου ξεκινά το ταξίδι της στην ιστορία η οποία παρουσιάζεται σε αυτό το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η Σιωπή της Μικράς Ασίας”.

Είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με σημείο εκκίνησης την περίοδο η οποία αναφέρεται στην εκστρατεία των Αργοναυτών στη Μαύρη Θάλασσα και στον πρώτο οικισμό ελληνικών φυλών στη Μ. Ασία (Αιολείς, ‘Ιωνες , Δωριείς), που φτάνει ως το παρόν. Σύμφωνα με την ιστορία, αυτή η περιοχή ήταν το λίκνο της επιστήμης και έθεσε τα θεμέλια για τη γέννηση της δημοκρατία στην Αθήνα, την ανάδειξη του Δυτικού Πολιτισμού, όπως και την εξάπλωση του Χριστιανισμού υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Παύλου. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, πολιτισμικές και κοινωνιολογικές αλλαγές στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου. Διασχίζοντας την κλασική εποχή και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνά μέσα από την ελληνιστική εποχή και εστιάζει στα γραπτά του Γάλλου ιστορικού Paul Vein, ο οποίος εξετάζει με σαφήνεια τη δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στα Ρωμαϊκά δρώμενα. Το ντοκιμαντέρ δίνει έμφαση στην άνοδο και την πτώση μια από τις πιο ένδοξες αυτοκρατορίες στον κόσμο, του Βυζαντ’ιου, και ερμηνεύει την εξάπλωση των Οθωμανών Τούρκων προς τη Δύση.

Εξετάζει τέσσερις αιώνες υποδούλωσης και Ισλαμοποίησης της αυτοκρατορικών εθνών πριν συμμετέχουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μια περίοδο έξαρσης των ανθρώπων για αυτονομία. Τελικά, μετά την παρουσίαση των συνεπειών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκτά ένα βλέμμα σε βάθος στην ίδρυση και την πορεία του πρόσφατα ιδρυμένου κράτους στην περιοχή της Μικράς Ασίας, της σημερινής Τουρκίας, φτάνοντας ως τα πρόσφατα γεγονότα του πάρκου Taksim Gezi.

Στις 9 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «People’s Train of Culture» (60 λεπτά)
Σκηνοθεσία: Carolina Espinoza, Παραγωγή: Miguel Ángel González & Carolina Espinoza,
Χιλή- Ισπανία
To “People’s Train of Culture” αφηγείται την ιστορία μιας πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Προέδρου της Χιλής από το 1970 έως το 1973, η οποία είχε ως απώτερο σκοπό να φέρει τον πολιτισμό πιο κοντά σε εκείνους που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτόν. Το “People’s Train of Culture” ήταν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του Αλιέντε-το 40ό μέτρο. το οποίο στόχευε στο να δημιουργήσει ένα Εθνικό Ινστιτούτο των Τεχνών και του Πολιτισμού και ανώτερες σχολές τέχνης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η ιστορία του “τρένου” σκοπεύει να εγκαθιδρύσει συνδέσεις με κάποιες μορφές των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών πρωτοβουλιών της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, όπως οι Παιδαγωγικές Αποστολές, το Λαϊκό Θέατρο και το Θέατρο La Barraca. Στη Χιλή, το Φεβρουάριο του 1971, εξήντα καλλιτέχνες ταξίδεψαν με τρένο περισσότερα από 1,000χλμ. νότια της πρωτεύουσας, φέρνοντας διαφορετικούς καλλιτέχνες σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε μορφές πολιτισμικής εκπροσώπησης. Σχηματίζοντας ένα “καραβάνι” από ποιητές, λαογράφους, τραγουδιστές, κωμικούς, ηθοποιούς και μίμους, έδιναν παράσταση κάθε μέρα μπροστά στα ανυπόμονα και έκπληκτα μάτια των χωρικών στο Λινάρες ή το Τσίλαν, στους ανθρακωρύχους της Λότα, ή ιθαγενείς εργάτες στα νότια του Puerto Montt.

Keywords
Τυχαία Θέματα