Β. Αποστόλου: 1η Νοεμβρίου πληρώνεται η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

21:04 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

“Βασικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση του χρέους. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα της χώρας να μπει σε περίοδο ανάπτυξης, ενώ αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η αγροτική οικονομία είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ναυαρχίδα τα τρόφιμα, που είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων”. Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου

από το βήμα του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Αγροτικής Οικονομίας που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο. Επιπλέον ανέφερε ότι από 1ης Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεσμεύτηκε ότι εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγουμένων ετών, θα τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως εξήγησε σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% (προκαταβολή) της βασικής ενίσχυσης. “Τώρα θα δούμε το βασικό κομμάτι που αφορά γύρω στα 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καθυστερούμενα, εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγούμενων χρόνων θα τα βρούμε μέχρι τέλος του χρόνου.Απλά πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που μπαίνουμε στην κανονική διαδικασία των πληρωμών, που σημαίνει ότι όντως η φετινή χρονιά θα σημειώσει ρεκόρ από πλευράς πληρωμών”.

Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και επισήμανε οτι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση τον υπουργό οικονομικών.

Σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση ανέφερε ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ένα ποσό της τάξης των 140 εκ. ευρώ θα πληρωθεί πριν το Δεκέμβριο του 2016. “Αφού βάλουμε σε τάξη τα ζητήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ξεκινάμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα τρόφιμα είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Και μόνο αυτό, αν το συνδέσουμε με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των εξαγωγών όλο το 2015 – και αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του 2016 – σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, παρά την κρίση, να σταθεί όρθιος. Και αυτό είναι το βάρος το μεγάλο που αναλαμβάνουμε ουσιαστικά, δηλαδή να τον βοηθήσουμε”, επισήμανε.

Επισήμανε ότι οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου είναι μεγάλες και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. “Περιμένουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από το συγκεκριμένο συνέδριο” επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Σκοπός του Συνεδρίου άλλωστε είναι η ανάδειξη των σύγχρονων ζητηµάτων της αγροτικής παραγωγής, η ανταλλαγή επιστηµονικών γνώσεων και απόψεων και η εξαγωγή τεκµηριωµένων προτάσεων που θα µπορούσαν ν’ αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη µιας νέας στρατηγικής για τον Αγροτικό Τοµέα της χώρας. Μια στρατηγική που διαφαίνεται ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονοµίας συνιστά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της Εθνικής Οικονοµίας.

«Αν ρυθμιστεί το χρέος μπορούμε να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις»

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι βασικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα της χώρας να μπει σε περίοδο ανάπτυξης. “Αυτό σημαίνει ότι από εκεί και πέρα, όλα τα ζητήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και με βάση αυτά που κάποτε υποσχεθήκαμε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε γιατί θέλαμε δεν θέλαμε, ήταν αναγκαιότητα να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”, επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Ν. Χριστοδουλάκης: Η διαγραφή του χρέους δεν είναι πανάκεια

Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεγάλο και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο επειδή η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. “Είναι προφανές σε όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι ότι αν ξεκινήσει η Ελλάδα να ζητάει εδώ και τώρα διαγραφή του χρέους, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πιστεύω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν και ενδέχεται πάλι να μπούμε σε εμπλοκές στη διαπραγμάτευση ή σε συζητήσεις για επέκταση των μέτρων και των μνημονίων. Για αυτό πιστεύω και υποστηρίζω ότι πρέπει η Ελλάδα, πάση θυσία, να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει για να μπει η οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης, έτσι ώστε πείσουμε όλους ότι η αβεβαιότητα και οι φόβοι είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας. Πιστεύω τότε, ότι πολλά πράγματα θα καλυτερεύσουν. Εντωμεταξύ, μπορεί να βελτιωθεί το χρέος, μετακυλίοντας πληρωμές στο απώτερο μέλλον και μειώνοντας και συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης. Θέλει πολύ δουλειά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει”.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα