Β.. Ελευθερίου: «Αιολικά Πάρκα – Νέα διάσταση στο επικίνδυνο σίριαλ»

14:11 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή τη συζήτηση θέματος χρήσης έκτασης για εγκατάσταση τμήματος γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από Αιολικό Πάρκο, από το Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα, o επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος λίμνης Πλαστήρα κ. Βασίλης Ελευθερίου, διατύπωσε προβληματισμούς και ενστάσεις, καλώντας ταυτόχρονα φορείς, πολίτες και δήμους να αντιδράσουν. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε άρθρο του: «Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα, στις 18 Ιουλίου 2016, με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με αίτημα της εταιρίας «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.» για

χρήση έκτασης για την εγκατάσταση τμήματος γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 46 MW στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι», του Δήμου Αγράφων, της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, καθώς επίσης και για την ηλεκτρική διασύνδεσής του, με την εγκατάσταση νέας Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα & Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα διατύπωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της και καταψήφισε.

Oι μονοπωλιακές επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας, και ιδιαίτερα των ΑΠΕ, μετά και τις αντίστοιχες νομοθετήσεις σχετικά με την «απελευθέρωση» της ενέργειας, από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (βλ. και το πρόσφατο Ν/Σ που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), μετά την απόρριψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας το 2013, για χωροθέτηση Αιολικού Πάρκου στις κορυφές των Αγράφων, εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Καρδίτσας, κάτω φυσικά από την πίεση μαζικών φορέων, σωματείων και πλήθους πολιτών ακολουθούν πλέον αντίθετη πορεία. Με την πλήρη αδειοδότηση αντίστοιχου πάρκου στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» του Νομού Ευρυτανίας να μην έχει ολοκληρωθεί και με τις τοπικές κοινωνίες να αντιστέκονται και να αντιδρούν, η διοίκηση της «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗΣ Α.Ε.» (συμφερόντων ΕΛΑΚΤΩΡ) ακολουθεί αντίστροφη πορεία έτσι ώστε να φέρει τους τοπικούς φορείς και όργανα προ τετελεσμένου γεγονότος. Ζητά λοιπόν αρχικά άδεια εγκατάστασης και διέλευσης από τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες θα περάσει το Δίκτυο υψηλής τάσης, ρίχνοντας και το «τυράκι στη φάκα» σχετικά με το 3% του ετήσιου τζίρου το οποίο δικαιούνται οι εν λόγω δήμοι έτσι ώστε, αντιμετωπίζοντας τα ως τετελεσμένο γεγονός πια, να τα υποβάλλουν στα αρμόδια όργανα και τοπικές κοινωνίες της περιοχής εγκατάστασης, σχετικά με την τελική αδειοδότηση και του πάρκου συνολικότερα. Τα παραδείγματα όμως των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες ζητήθηκε κάτι αντίστοιχο, και συνηγόρησαν θετικά, αλλά ουδέποτε εισέπραξαν το παραμικρό, πολλά (αντίστοιχα έγγραφα είναι στη διάθεσή μας αλλά και προς όλους τους ενδιαφερομένους) αφενός, αφετέρου η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή και οτιδήποτε άλλο σημάνει η εν λόγω χωροθέτηση, ουδέποτε μπορεί να πει σε ανταποδοτικές λογικές των καπιταλιστικών κερδών των ομίλων αυτών.

Στην ίδια λογική λοιπόν και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα συνηγόρησε θετικά στη διέλευση του εν λόγω δικτύου από περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της, συγκεκριμένα από δασικές εκτάσεις των Τ.Κ. Μοσχάτου και Λαμπερού, έχοντας τις αντίστοιχες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων. Η Λαϊκή Συσπείρωση αφού επεσήμανε το «πονηρό» του όλου εγχειρήματος αλλά και το επικίνδυνο που κρύβεται πίσω από μια τέτοια απόφαση κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει το συγκεκριμένο αίτημα, γεγονός το οποίο δεν έγινε δεκτό, αντιθέτως ψηφίστηκε και από Συμβούλους της «αντιπολίτευσης», όσους τουλάχιστον είχαν απομείνει στην αίθουσα καθώς κάποιοι άλλοι με διάφορες προφάσεις φρόντισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση λίγο πριν συζητηθεί το εν λόγω θέμα, ενώ όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης από κανένα άλλο Δημοτικό Σύμβουλο, συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης, δεν εκφράστηκε ούτε καν ο οποιοσδήποτε προβληματισμός , μικρότερος ή μεγαλύτερος.

Η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συνδέονται άμεσα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Γι’ αυτό και το αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα. Είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά. Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για το εν λόγω Αιολικό Πάρκο δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων των Τ.Κ. Μοσχάτου και Λαμπερού του Δήμου μας, αλλά οπωσδήποτε ούτε και των αντίστοιχων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καρδίτσας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (της τάξης του 80%) των περιοχών διέλευσης του συνολικού μήκους του δικτύου, με τελική κατάληξη τον ΥΗΣ της αναρρυθμιστικής λίμνης, ούτε ασφαλώς στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα αποποιούμαστε οποιαδήποτε αντίληψη στη λογική «εφόσον είναι εκτός των διοικητικών ορίων μας δεν μας αφορά’, καθώς η οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά ούτε και ο δασικός πλούτος της Καρδίτσας θα μείνει ανέπαφος από μια τέτοια εξέλιξη

Αν κάτι διασφαλίζει με σιγουριά, είναι το κέρδος του μεγαλοεπενδυτή. Ανάμεσα λοιπόν στις πολλές επιπτώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

1. Το μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, κ.λπ.).

2. Η προτεινόμενη εγκατάσταση αιολικού «πάρκου» εκθέτει σε κίνδυνο πυρκαγιάς τη δασική έκταση της περιοχής και γενικότερα «βιάζει» το τοπίο και τη φύση της συγκεκριμένης περιοχής.

3. Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση αλλά και του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ.

4. Το αρχικό μέγεθος του αιολικού «πάρκου» μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Νότια Εύβοια).

5. Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών και των αντίστοιχων πυλώνων μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

6. Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά στην ευρύτερη περιοχή.

7. Οι ελάχιστοι πόροι που θα «επιστρέψουν», θα αξιοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν για τη λειτουργία του αιολικού «πάρκου» (για τις οποίες άλλωστε δεν γίνεται καν λόγος) θα είναι κακοπληρωμένες, με μαύρες εργασιακές σχέσεις, και δεν αναπληρώνουν τις προαναφερόμενες αρνητικές συνέπειες. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με βάση και τα παραπάνω, δε συναινεί με κανένα «αντάλλαγμα» να θυσιαστούν το περιβάλλον και η όποια ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής στο βωμό των κερδών κανενός κεφαλαιοκράτη. Λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς τις ΤΚ Λαμπερού και Μοσχάτου, της ΔΕ Πλαστήρα, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των κορυφών των Αγράφων και συνολικότερα, να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

• Καμία ανεμογεννήτρια – έκτρωμα στην περιοχή.

• Φτηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ.

• Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας – Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας με κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Καλούμε, λοιπόν, σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την οικονομική ολιγαρχία, την πολιτική της εξουσία και την ΕΕ, η οποία αποτελεί το στυλοβάτη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και στεκόμαστε στο πλάϊ όλων των φορέων που θα παλέψουν σε αυτή τη λογική για την ματαίωση αυτών των καταστρεπτικών σχεδίων και καλεί το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα σε επόμενη συνεδρίαση να πάρει πίσω την απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα