Βασικός στόχος η έξοδος από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια, λέει η Ε. Αχτσιόγλου

08:22 20/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την Επιτροπεία με την κοινωνία όρθια και διαμόρφωση προϋποθέσεων για ανάπτυξη που θα σέβεται την κοινωνική πλειονότητα.

Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, με την κοινωνία όρθια και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μία ανάπτυξη η οποία θα σέβεται την κοινωνική πλειονότητα, θα γυρνά τον παραγόμενο πλούτο σε αυτήν και δεν θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα

με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Αθήνας, με θέμα «Εργασιακά Δικαιώματα: Προϋπόθεση για Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Δίκαιη Ανάπτυξη».

Η κα. Αχτσιόγλου τόνισε ότι αυτό το σημείο αποτελεί μία σημαντική διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο καιρό, ακούσαμε τον πρόεδρο της ΝΔ να ισχυρίζεται ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Μάλλον, ξεχνάει ή αγνοεί πως, αν κάτι έχει κερδίσει ο σύγχρονος πολιτισμός, είναι ακριβώς να παρεμβαίνουμε, για να γίνεται αναδιανομή του πλούτου, προκειμένου να αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και να επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Αυτό είναι ένα κέρδος του σύγχρονου πολιτισμού. Γι’ αυτό, υπάρχουν οι μηχανισμοί αναδιανομής και οι θεσμοί κοινωνικής προστασίας, για να αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες». «Αυτή η διαχωριστική γραμμή είναι εμφανής στην περίοδο της κρίσης, αλλά θα είναι εμφανής και στην περίοδο της ανάπτυξης» σχολίασε η υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Είναι η στιγμή που σχεδιάζουμε, πέρα από τις καθημερινές παρεμβάσεις για την ανακούφιση της κοινωνικής πλειονότητας από την κρίση και τις παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα, για να τεθούν τα θεμέλια για μία δικαιότερη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη». Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας και διαρκών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διεύρυνση της προστασίας τους. «Πρόσφατα, πέρασε από τη Βουλή ένας νόμος, ο πρώτος αμιγώς προστατευτικός νόμος για την εργασία, που ενισχύει ουσιωδώς τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην απλήρωτη, την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία» σημείωσε η ίδια.

Σε λίγες ημέρες, όπως συμπλήρωσε, ξεκινάει να υλοποιείται το πρόγραμμα, για να μετατραπεί το μπλοκάκι σε μισθωτό. «Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μετατραπεί αυτός που συνήθως εμφανίζεται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενος (μπλοκάκι) σε μισθωτό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Το πρόγραμμα θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, στον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει πρόγραμμα με το οποίο θα ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι, για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και θα επιδοτηθεί η πρώτη πρόσληψη μισθωτού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μας παραδόθηκε, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, με έλλειμμα ένα δισ. εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ και στα συρτάρια μας παραδόθηκαν 380.000 εκκρεμότητες σε συνταξιοδοτικές παροχές-απλήρωτες συντάξεις. Αυτή ήταν η εικόνα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως μας παραδόθηκε. Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ, μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, έχει πλεόνασμα, με το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών να πληρώνουν λιγότερα στις εισφορές τους, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα, κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, βάζουμε τάξη στο σύστημα, ενοποιούμε μητρώα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν ο υπεύθυνος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής Γιάννης Τοπαλιάν και ο εργατολόγος Βασίλης Σαξώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα