Βασίλης Όψιμος: Αιτία των ατυχημάτων στην εργασία η εντατικοποίηση της δουλειάς

21:12 7/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κατάσταση στους χώρους εργασίας, σκιαγραφήθηκε με τα πιο έντονα χρώματα στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας η Τομεακή επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Βασίλη Όψιμο Επιθεωρητή Υγείας και Ασφάλειας, μέλος του τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Εργαζόμενοι από τους κλάδους των ΟΤΑ,

των Delivery, του Μετάλλου, της Καθαριότητας, παρουσίασαν κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται σήμερα οι συνάδελφοί τους, συγκεκριμένες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, την απουσία του Κράτους στους ελέγχους, την πολιτική της εργοδοσίας που στο βωμό του κέρδους θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους.

Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με την Λαίκή συσπείρωση στον δήμο Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος.

Ο Βασ. Όψιμος τόνισε χαρακτηριστικά ότι κατάσταση δεν πάει άλλο, έως εδώ, να σταματήσει το αίμα των εργατών στους δήμους. Όταν το φαινόμενο των εργατικών «ατυχημάτων» παίρνει τέτοιες διαστάσεις, αιτία δεν είναι ούτε «η κακιά η ώρα», ούτε «η κακιά στιγμή», όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δεν περιορίζεται στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», που είναι σχεδόν ο μοναδικός δείκτης που μετράται, αλλά αφορά και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών που διαλανθάνουσα ως δήθεν «κοινή νόσος», αλλά και την πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς.

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς, ενώ την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν τους 45. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον κλάδο της αποκομιδής απορριμμάτων. «Δυνατότητες προστασίας υπάρχουν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι η απουσία λήψης μέτρων προστασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει πολιτικό χαρακτήρα, σχετίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για φτηνή εργατική δύναμη, εμπορευματοποίηση της Υγείας και Ασφάλειας και των υπηρεσιών Υγείας και άλλων τομέων, καθώς και με τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στην περιοχή της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και της εργατικής τάξης, λιγότεροι από 50 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η καθεμία, δεκάδες χιλιάδες μικρότερες, και αυτό με τη χρήση 3-4 υπηρεσιακών αυτοκινήτων». Έκανε λόγο για σκόπιμη υπονόμευση της Επιθεώρησης, που εξηγείται από την «απόλυτη προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαιτεί να μειωθεί αυτό που αποκαλούν «εργασιακό κόστος»». Τα προβλήματα της Υγείας και Ασφάλειας δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», σχολίασε και κάλεσε τους εργαζόμενους στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης.

Στους νομικούς ισχυρισμούς που η εργοδοσία αξιοποιεί σε δίκες όπου δικάζονται εργατικά «ατυχήματα», αλλά και σε αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν ότι η επικινδυνότητα της εργασίας ότι δεν συνεπάγεται την υπαιτιότητα του εργοδότη ή ότι το «ατύχημα» προκλήθηκε από «αποκλειστική υπαιτιότητα» του εργαζόμενου.

Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει “ως κόστος” τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης, με τον εκβιασμό “εσύ έχεις δουλειά – πρέπει να σηκωθούν οι κάδοι”.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις, που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν ανοχή στα εργοδοτικά εγκλήματα. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν για χρόνια όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που αξιοποιεί η εργοδοσία. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και είναι αποφασισμένη να το ενισχύσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα χτυπήσει παραπέρα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Διατηρεί σχεδόν διαλυμένους τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Να μη δείχνει καμιά ανοχή και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσει την πάλη της και να απαιτήσει μέτρα για την ασφάλεια της ζωής της

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι της βραδινής βάρδιας και των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην “πετάνε το μπαλάκι” αλλού ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα