Βέλγιο: Διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και κατά του Ντόναλντ Τραμπ

19:28 7/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 1.400 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν πορεία στις Βρυξέλλες υπέρ της ειρήνης και κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου στη βελγική πρωτεύουσα. Στα πλακάτ αναγράφονταν συνθήματα κατά του αιτήματος του αμερικανού προέδρου προς τους ευρωπαίους

συμμάχους στο ΝΑΤΟ για αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές εξέφρασαν αγανάκτηση «για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική του που συμβολίζεται από τα έγκλειστα παιδιά.»

"1,2,3,4, we don't want another war!
5,6,7, 8, organize and demonstrate!" #TrumpNotWelcome #students4change pic.twitter.com/EeXUJBVUof

— Comac (@Comac_Belgium) July 7, 2018

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», «όχι πόλεμο με το Ιράν» ήταν τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν ήρεμα την πορεία τους, μερικοί συνοδευόμενοι από παιδιά.

People from Brussels and beyond came together today ahead of this week’s #NATOSummit – to protest for peace, against war and to say #TrumpNotWelcome pic.twitter.com/IqsmDFrKzD

— GUE/NGL in the EP (@GUENGL) July 7, 2018

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από μια πλατφόρμα οργανώσεων που ονομάζεται «Trump Not Welcome» (Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος) και διαμαρτύρεται κατά της προοπτικής αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ.’Είμαστε ενάντια στη στρατιωτικοποίηση που υπερισχύει θεμάτων όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η προστασία του κλίματος, η υποδοχή των μεταναστών», έλεγαν οι νεαροί βέλγοι οικολόγοι (Ecolo J) αιτιολογώντας τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής με τους 28 ομολόγους του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αναμένεται να επαναλάβει την αμερικανική απαίτηση, η οποία είχε ήδη διατυπωθεί το 2014 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2024.

Μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες) θα τηρήσουν τη δέσμευση αυτή το 2018.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα