Βέλγιο: Κυβέρνηση μειοψηφίας λόγω κόντρας για τη μετανάστευση

17:31 9/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε περίοδο πολιτικών αναταράξεων μπαίνει το Βέλγιο, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, από τον οποίο αποχώρησαν, διαφωνώντας με την επικύρωση του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, οι Εθνικιστές Φλαμανδοί, που ήταν το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με την αποχώρηση της Νεοφλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA, φλαμανδοί εθνικιστές) του N-VA, που κατείχε σημαντική θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τίθεται επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, πέντε μήνες πριν από τις

βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Μάιο.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των θέσεων του N-VA για τη μετανάστευση που χαρακτηρίζονται ακραίες.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρτ Ντε Βέβερ είχε απευθύνει τελεσίγραφο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το N-VA θα αποχωρούσε αν ο τελευταίος αναχωρούσε σήμερα για το Μαρακές προκειμένου να εγκρίνει εξ ονόματος του Βελγίου το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού το οποίο ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μαρόκο από τις χώρες του ΟΗΕ, προτού επικυρωθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 19 Δεκεμβρίου.

Το Σύμφωνα είχε αποτελέσει αρχικά αντικείμενο κυβερνητικής ομοφωνίας το καλοκαίρι, όμως το N-VA άλλαξε γνώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Μεγάλη πλειοψηφία δεξιάς/αριστεράς εξασφαλίστηκε στην ολομέλεια του σώματος υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει το Σύμφωνο, .
Το NV-A βρέθηκε απομονωμένο δίπλα στο ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang.

Επαφές με Μαρίν Λεπέν

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα είχε εξάλλου συνάντηση το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τη Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, και τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αποκηρύξουν το Σύμφωνο, το οποίο επισείουν ως φόβητρο οι λαϊκιστές σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η χώρα που θα υπογράψει το Σύμφωνο αυτό, προφανώς, θα υπογράψει συμφωνία με τον διάβολο», είχε δηλώσει η Λεπέν.

Προς επικύρωση από 100 χώρες

Παρά τις αναταράξεις, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, την Δευτέρα και την Τρίτη. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η Ουάσινγκτον υπενθυμίζει ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις το 2017 επειδή οι στόχοι του Παγκόσμιου Συμφώνου είναι «ασύμβατοι με το αμερικανικό δίκαιο, την πολιτική και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού».

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ, που δεν είναι δεσμευτικό, καταγράφει αρχές –προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας– και μια εικοσαριά προτάσεις ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα