Βενεζουέλα: Τουλάχιστον μία γυναίκα νεκρή στις διαδηλώσεις-Βαθαίνει η πολιτική κρίση (video)

22:47 2/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και ένα μέρος των συμπατριωτών του, κάλεσε τον στρατό να «αγωνιστεί εναντίον όλων των πραξικοπηματιών» σε ομιλία που έκανε σήμερα, την επομένη σημαντικών διαδηλώσεων εναντίον του. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γουαϊδό και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία 27χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με το AFP τουλάχιστον

24 τραυματίστηκαν στις ταραχές. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για δύο νεκρούς από σφαίρες και 46 τραυματίες. Λίγες ώρες αργότερα, πηγές τις αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι δύο νεαροί Βενεζουελάνοι που είχαν τραυματιστεί στις συγκρούσεις υπέκυψαν, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους τέσσερις. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριιο Κοινωνικών Συγκρούσεων (OVCS). Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Δημόσιο με στόχο γενική απεργία για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία. Εντωμεταξύ ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Βενεζουέλας, επειδή έφυγε από το σπίτι του.

Η νεαρή τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, όταν ξέσπασαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

«Δεσμεύομαι ότι θα φροντίσω να μετανιώσουν για τον θάνατό της όσοι θέλησαν να πυροβολήσουν εναντίον ενός λαού που αποφάσισε να απελευθερωθεί. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Γουαϊδό στο Twitter.

Οι διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Στην συνέχεια και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας διαδηλωτής πυροβόλησε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, για να ακολουθήσει καταιγισμός πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνθρωποι και άλλοι 46 να τραυματιστούν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός σώματος παρόμοιου με τη χωροφυλακή, έχει αναλάβει την επιβολή της τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.

#UPDATE One shot dead, over two dozen injured during May Day clashes between opposition supporters and Venezuela's armed forces in Caracas pic.twitter.com/2HvBmTbOei

AFP news agency (@AFP) May 2, 2019

Αν και πολλοί κάτοικοι του Καράκας συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση στην οποία είχε καλέσει ο Γουαϊδό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την 1η Μαΐου «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην Ιστορία της Βενεζουέλας».

«Αύριο θα συμμετάσχουμε στην πρόταση (των εργαζομένων) για κυλιόμενες απεργίες ώστε να καταλήξουμε σε γενική απεργία», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ο 35χρονος Γκουαϊδό. «Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να κερδίσουμε την ελευθερία», πρόσθεσε.

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Βενεζουέλας, με το αιτιολογικό ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του 2017 με την οποία είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του ότι η εκτέλεση του εντάλματος ανατέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών (Sebin).

Την Τρίτη ο Λόπες έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας, σε μια κινητοποίηση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Αργότερα την ίδια ημέρα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας.

Λεοπόλδο Λόπεζ: Το πρόσωπο δίπλα στον Χουάν Γουαϊδό

Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στους δύο πρωταγωνιστές, τον Νικολάς Μαδούρο και τον Χουάν Γουαϊδό, οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν οτι αυτός που κινεί ουσιαστικά τα νήματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ που βρισκόταν μέχρι χθες σε κατ οίκον περιορισμό.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα τον σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ενορχήστρωσαν αυτό το «λεγόμενο πραξικόπημα».

Ο Π. Χαρίτος μιλά για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ο Πάνος Χαρίτος, οποίος βρέθηκε στη Βενεζουέλα για τις ανάγκες της εκπομπής Roads πριν από ένα μήνα, μας μεταφέρει την εικόνα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί και σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο Καράκας.
Απορρίπτουν τον Μαδούρο, αδιαφορούν για τον Γουαϊδό, τους λείπει ο «τσαβισμός», μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να τους κατεβάσει στους δρόμους, είπε ο Πάνος Χαρίτος και πρόσθεσε ο στρατός παραμένει στο πλευρό του Μαδούρο. Υπάρχουν δικαιώματα των στρατηγών στα πετρέλαια της χώρας. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να επιτρέψουν ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα