Βεγγαλικά, χορός αλλά και ανησυχία για τον πλανήτη στην τελετή έναρξης του Ρίο (video)

06:39 6/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές, η τελετή έναρξης ήταν λιγότερο πλούσια σε σχέση με άλλες, με λιγότερα ειδικά εφέ και χρήση τεχνολογιών, αλλά ήταν γεμάτη πάθος και μηνύματα.

Πολύς χορός που μεταφέρθηκε από τους χορευτές στους θεατές του Μαρακανά, βεγγαλικά που φώτισαν το γήπεδο από άκρη σε άκρη, αλλά και έντονη ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με την υπερθέρμανση και την υπερχείλιση των υδάτων.

Στο ξεκίνημα

της Τελετής Έναρξης οι Βραζιλιάνοι παρουσίασαν μία μικρή αναδρομή της γέννησης της ζωής και της Βραζιλίας όπου σε μια οθόνη προβολής που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου προβλήθηκαν εικόνες με τη δημιουργία ενός δάσους που αρχικά κατοικήθηκε από τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου, πριν έρθουν τα μεταναστευτικά φύλα από την Ευρώπη. Στην συνέχεια εμφανίστηκαν οι μετανάστες της Αφρικής όπου στη χορογραφία έδειξαν τα χρόνια της δουλείας και της σκλαβιάς, ενώ τη σκυτάλη στη μετανάστευση πήραν οι λαοί από την Ασία και την Άπω Ανατολή.

Η οικοδόμηση της Βραζιλίας και των μεγαλουπόλεων ήταν το επόμενο θέμα που παρουσίασαν οι διοργανωτές, ενώ ακολούθησε η πτήση αεροπλάνου μέσα στο στάδιο και στη συνέχεια πάνω από το Ρίο συμβολίζοντας το πρώτο αεροπλάνο που φτιάχτηκε.

Το σούπερ μόντελ Ζιζέλ έκανε την εμφάνιση της αμέσως μετά, ενώ το Μαρακανά σείστηκε για αρκετή ώρα από πολλή χορευτική μουσική. Χίλιοι πεντακόσιοι χορευτές χόρευαν στο στάδιο και 80.000 στις κερκίδες σε ένα μεγάλο πάρτι που στήθηκε για να γιορταστεί η Έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως μετά όμως, οι διοργανωτές υπενθύμισαν σε όλο τον κόσμο το μεγάλο πρόβλημα της υπερθέρμανσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με το λιώσιμο των πάγων να δημιουργεί υπερχείλιση των υδάτων και μέσω υπολογιστή να χάνονται περιοχές και πόλεις.

Ένα μικρό αγόρι στο κέντρο του γηπέδου αφού περιπλανήθηκε σε ένα λαβύρινθο με καθρέφτες, βρήκε ένα φυτό να αναρριχείται μέσα από τα τσιμέντα δίνοντας την ελπίδα για ζωή και για το σώσιμο του ίδιου του πλανήτη. Οι Βραζιλιάνοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά και στις φαβέλες, ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των αποστολών με πρώτη την ελληνική, με την Σοφία Μπεκατώρου σημαιοφόρο να παρελαύνει στο Μαρακανά γράφοντας ιστορία, καθώς για πρώτη φορά γυναίκα ήταν επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.

Συνολικά 207 χώρες παρέλασαν με τον κόσμο να… γκρεμίζει το Μαρακανά κατά την είσοδο της Βραζιλίας, αλλά και της Πορτογαλίας, ενώ όλο το γήπεδο αποθέωσε καταχειροκροτώντας την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων που παρέλασε με τη σημαία της ΔΟΕ.

Δέκα αθλητές, όλοι τους πρόσφυγες, που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

Όλοι οι αθλητές τοποθετούσαν σπόρους στους καθρέφτες κατά την είσοδο τους και μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, οι καθρέφτες άνοιξαν αποκαλύπτοντας ένα καταπράσινο δάσος, που μεταμορφώθηκε σε πέντε πράσινους Ολυμπιακούς κύκλους, δίνοντας το σύνθημα για αναδάσωση σε όλο τον πλανήτη.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, που έκανε ειδική μνεία στην Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια στο Μαρακανά μπήκε η Ολυμπιακή Σημαία, με τον Όσκαρ Σμιντ μεταξύ των αθλητών που την κρατούσαν, ακούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος και οι όρκοι αθλητών, προπονητών και κριτών για να ξαναρχίσει η σάμπα και το πάρτι.

Στο φινάλε, η Ολυμπιακή Φλόγα εισήλθε στο Μαρακανά, από τον τενίστα Γκουστάβο Κέρτιν ο οποίος την παρέδωσε στην Ποτέντσια Μαρκάρι και εκείνη με τη σειρά της στον μαραθωνοδρόμο Βαντερλέι ντε Λίμα, που άναψε τον Ολυμπιακό βωμό! Ο βωμός με τη Φλόγα ανυψώθηκε σε ένα κινούμενο γλυπτό που σχημάτισε τον ήλιο μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ανθρωπότητα πρέπει να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας για να σώσει τον πλανήτη. Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έκαναν την νύχτα ημέρα στο Μαρακανά και έδωσαν το σύνθημα της έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΗΓΗ: sports.ert.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: eurokinissi/actionimages, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα