Βενιζέλος: "Η έρευνα για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα είναι πλήρης και χωρίς περιορισμούς"

23:40 5/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη «βαθύτατη θλίψη» της ελληνικής κυβέρνησης και κοινωνίας για το «τραγικό ναυάγιο» στο Φαρμακονήσι και τη διαβεβαίωση ότι η ανεξάρτητη έρευνα που ήδη διατάχθηκε «θα είναι πλήρης και δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό σε εύρος και βάθος» έδωσε την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συζήτηση στην Ευρωβουλή, για τις «εικαζόμενες απωθήσεις στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών».Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας
το πρόβλημα της ιδιαίτερης πίεσης που δέχεται η ελληνική ακτογραμμή, παρατήρησε ότι μολονότι αυτή είχε σταδιακά περιοριστεί, επιδεινώθηκε εκ νέου από τον Αύγουστο 2012 μετά από την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
«Η ελληνική ακτοφυλακή καλύπτοντας 2.000 τ.χλμ στο ανατολικό Αιγαίο έχει διασώσει 3.120 ανθρώπους που προσπάθησαν να έρθουν χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι συνεπικουρείται από τη Frontex.

Παράλληλα για το συγκεκριμένο περιστατικό, παρέπεμψε σε σχετική επιστολή που απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την αρμόδια επίτροπο , διαβεβαιώνοντας ότι «η έρευνα θα είναι πλήρης και θα φωτισθούν απόλυτα τα δεδομένα του ναυαγίου».

O κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που παραπέμπει σε δίκαιη κατανομή βαρών», εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο το «σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών», τονίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν δίνει απάντηση στο οργανωμένο έγκλημα» που διαπράττεται στη θάλασσα από τους εμπόρους διακίνησης.

Για «επιχείρηση διάσωσης» έκανε λόγο η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ και παρατήρησε ότι στην επικοινωνία που έχει με την Ελλάδα έχει διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «πολλή πρόοδος, αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες».

Στις παρεμβάσεις τους η Μ.Κοππά από το ΠΑΣΟΚ επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Δημ.Τάξης που «καθιέρωσε μετανάστες δύο κατηγοριών» και του υπουργού Ναυτιλίας που «απέδωσε στον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόθεση δημιουργίας πολιτικού προβλήματος»).

Ο Ν.Χουντής από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την επίτροπο «να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πρόσβαση των μεταναστών», ο Κρ.Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και επέδωσε «πολιτική ευθύνη» στον κ. Βενιζέλο, η κ.Μ. Γιαννάκου και ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ ο Χ.Αγγουράκης κατήγγειλε τη στάση της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε, ότι στη διάρκεια της πολιτικής του ζωής ανέλαβε πάντα την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε «ακόμη και για την παρουσία πολλών συναδέλφων στην αίθουσα αυτή», συμφώνησε πως «δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, διότι η ανθρώπινη ιδιότητα είναι μία κι ενιαία» και επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί «αυστηρά ο νόμος».
Keywords
Τυχαία Θέματα