Βήματα συναίνεσης για το ΕΣΡ – Τα προτεινόμενα ονόματα

18:51 10/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου προτείνει τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνενόησης, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που

μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα.

«Η κυβέρνηση αυτή πήρε μια εξαιρετικά γενναία απόφαση να προχωρήσει και να νομοθετήσει παρ’ ότι δεν ξέραμε ποια ακριβώς ήταν η απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία και συγκρότηση ΕΣΡ με 4/5. Ανέφερε πως και ο Ν. Παππάς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συναίνεση. Ειδικά για το Ν. 4339 είπε ότι παραμένει εν ισχύ και θα εφαρμοστεί.

«Τα εύσημα» για τις προσπάθειες του για συνεννόηση, απηύθυνε στο Νίκο Βούτση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση. «Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη. «Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω, ότι η πρόταση που είχα φέρει εγώ για τον κ. Μορώνη ήταν πρόταση της ΝΔ», είπε για τις προσπάθειες που έκανε εκείνος, ως πρόεδρος της Βουλής

«Παρών» ψήφισε η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς κατηγορώντας τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφώνησε με την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο, με τον κ. Λοβέρδο να λέει χαρακτηριστικά «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο».

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ με τον εκπρόσωπό του Γ. Λαμπρούλη να λέει ότι «η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές».

Ο κ. Λυκούδης (Ποτάμι) ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

Ο Σπύρος Δανέλλης εκ μέρους του Ποταμιού τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. «Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα», ανέφερε για τις προσπάθειες του κ. Βούτση.

H Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για τη δική της στάση, με το Μάριο Γεωργιάδη να λέει ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ. «Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων».

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ έχει ως εξής: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα