Βίτσας: Δεν πρέπει να εμπλακεί η Ελλάδα στην κρίση μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ

22:53 14/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε στην κρίση μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής.

«Είναι αρκετά επικίνδυνη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε σε αυτή την υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές διαδικασίες, στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα

στην Τουρκία. Με μια τέτοια «υπερβάλλουσα» ρητορική από τις πολιτικές ηγεσίες, αυτοί οι άνθρωποι που συμβιούν σε μια πόλη, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα», διερωτήθηκε.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι μια τέτοια κατάσταση πλήττει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας -που είναι «και προς το συμφέρον της γεωπολιτικής σταθερότητας, και δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται από τη μία ημέρα στην άλλη μετά. Άρα, σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση ή μή τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε ότι άλλο πράγμα να είναι βουλευτικές εκλογές και άλλο δημοψήφισμα. Άλλο πράγμα είναι να έρχονται στελέχη του κόμματος και να μιλάνε στην πρεσβεία ή κάπου αλλού και άλλο να έρχεται σε μια προεκλογική εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συνεννόηση».

Με αφορμή την άνοδο της Ακροδεξιάς της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε «μεγάλη συμφωνία» αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων ότι διεξάγουμε τη μάχη μας, αλλά όλοι μαζί πετάμε τους φασίστες, πετάμε τους ναζί απ’ έξω».
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της ιδέας της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, εκτιμώντας ότι «είναι στοιχείο πλέον ενός μαύρου μέλλοντος για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα».

Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές κατά των «θεσμών», λέγοντας «η διαχείριση της κρίσης από σώματα ή όργανα, τα οποία δεν προβλέπεται σε καμία συνθήκη, και από συμβουλευτικά γίνονται κυρίαρχα, συνιστούν «μείωση του επιπέδου του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας; Είναι διαφορετικό πράγμα η σύνοδος των ηγετών και άλλο το Eurogroup».

Αναφερόμενος στην συζήτηση που γίνεται για το 2019 και μετά για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε «το 2019 να υποθέσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% και με τα νέα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι πάλι 3%. Αν πιάσουμε 3,5%, αυτό το 0,5%, το παραπάνω, με έναν ορισμένο τρόπο θα έχουμε επιστροφή στην κοινωνία. Αν πιάσουμε 2%, δηλαδή δεν πιάσουμε τον στόχο, τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τέτοια μέτρα, ώστε να πιάσουμε το 3%.
Επανέλαβε δε ότι, «εμείς θέλουμε να κλείσει για να υπάρχει μια σταθερότητα και να ενεργοποιηθούν ορισμένες δυνάμεις που μπορούν να προσδώσουν παραπέρα ώθηση και στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να έρθει στην εσωτερική μας οικονομία φρέσκο χρήμα από τα έξω». Επίσης παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση του ELA κατά 300 εκατομμύρια, αλλά συγχρόνως έχουμε μια μείωση του ELA κατά 30 δισ. από το 2015 μέχρι τώρα.

Ο κ. Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για την ψήφιση μέτρων από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόνισε ότι θα ήταν καλό ο καθένας να νομοθετεί για μια τετραετία, σημειώνοντας ωστόσο ότι ήταν μία «απόλυτη προσωπική θέση» και πως «κάθε κυβέρνηση και κάθε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναλαμβάνει την ευθύνη της και για το παρόν και για το μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα