Βιβλία για όλους: Μια δράση του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων

18:06 8/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Για την καμπάνια του Συλλόγου για το βιβλίο και την ανάγνωση στο νησί και στην Ικαριακή κοινότητα, προτείνοντας βιβλία τα οποία έχουν επιλέξει γνωστοί συγγραφείς, μιλά στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο Στέφανος Χερουβής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ικάριων Επιστημόνων.

Ξεκινάμε με μια αγαπημένη λίστα, που έφτιαξε ειδικά για τον Σύλλογο Ικάριων Επιστημόνων, ο συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας:
Διαβάστε το «Τέρας των Χόκλαϊν» του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν για το χιούμορ και την διαρκή
πυρετώδη αβεβαιότητα που πηγάζει απ’ την ιδιαίτερη

γραφή του – μια αβεβαιότητα θετική,
που σε γεμίζει.

Διαβάστε την «Πρηνή θέση του σκοπευτή» του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ για όλα τα νέα ερωτήματα που γεννά η κάθε του απάντηση – όχι μόνο σεναριακά αλλά και βαθύτερα ερωτήματα ως προς τη φύση του αφηγητή, της έννοιας της οπτικής γωνίας (και τελικά του ίδιου του αναγνώστη).

Διαβάστε το αναπάντεχο «Οι μπάτσοι δεν μπορούν να χορέψουν» του Φώτη Γ. για την καλοζυγισμένη ταχύτητα στις στροφές, για την αμεσότητα, για την τοποθέτηση μέσα στην κοινωνία και την εποχή.

Διαβάστε την ασύλληπτη βιογραφία του Λιμόνοφ στο ομώνυμο βιβλίο του Εμανουέλ Καρέρ ώστε να καταδυθείτε στα αιώνια βάθη της ρωσικής ψυχής, σε μια μεταπολεμική πανκ-ντεσπεράντο εκδοχή της βασισμένη σε απολύτως αληθινά γεγονότα.
Διαβάστε την παλαιότερη «Σκουληκομυρμηγκότρυπα» του Μιχάλη Τάδε και διατηρήστε την δίπλα στο προσκεφάλι σας σ’ όλη τη διάρκεια αυτής της αλλόκοτης δυστοπίας – θα δείτε ότι στην ουσία μιλάει ακριβώς για όλα αυτά ήδη από το 2009. Μπορεί και να σας σώσει. Γενικά όλα τα παραπάνω μπορεί να σας σώσουν. Μπορεί και όχι.
Ακολουθεί η λίστα του Μανώλη Ανδριωτάκη:
«Το αρχείο των χαμένων παιδιών της Βαλέρια Λουιζέλι (εκδ. Μεταχίμιο) είναι ένα απ’ τα καλύτερα σύγχρονα μυθιστορήματα που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο. Είναι προσιτό, αλλά και τολμηρό ως αφήγηση, έχει συναισθηματικό βάθος, είναι πολιτικό, τα έχει όλα. Το Hello World, άνθρωπος στην εποχή του Αλγόριθμου, της Χάνα Φράι (εκδ. Παπασωτηρίου), είναι ένα δοκίμιο για την εποχή των αλγορίθμων. Είναι έξυπνο, διεισδυτικό και κατατοπιστικό. Αν θέλετε να δείτε που πηγαίνουμε, αξίζει να το διαβάσετε. Στο ίδιο κλίμα, ένας απ’ τους πιο καταξιωμένους Βρετανούς συγγραφείς, ο Ίαν Μακ Γιούαν, έχει γράψει το Μηχανές σαν κι εμάς (εκδ. Πατάκη), ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει σ’ ένα παρελθόν που έρχεται απ’ το μέλλον. Το διανοητικό πείραμα του συγγραφέα επιτυγχάνει, κι εμείς ως αναγνώστες έχουμε την ευκαιρία να μπούμε σ’ έναν φανταστικό κόσμο με σκληρά ηθικά διλήμματα.

Ένα κλασικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί είναι ο Στόουνερ του Τζον Ουίλιαμς (εκδ. Gutenberg). O πρωταγωνιστής του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, βιώνει μια υπαρξιακή κρίση, και μ’ αυτή την αφορμή μας παραδίδει ένα χειρόγραφο υψηλής αισθητικής, και κοινωνικής αξίας. Ένα βαθιά προσωπικό και λυρικό μυθιστόρημα, είναι το Ορδέσα του Μανουέλ Βίλας (εκδ. Ίκαρος). Εξομολογητική γραφή, διεισδυτικές παρατηρήσεις για την ισπανική κοινωνία και τη ζωή γενικότερα, ένα βαθύ χρονικό πένθους και ανακάλυψης της πιο καθοριστικής σχέσης μας με τον κόσμο και τους άλλους, της σχέση μας με τους γονείς μας.»

The post Βιβλία για όλους: Μια δράση του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα