Βιβλίο για τη λαϊκή ποίηση της επαρχίας Ελασσόνας

17:31 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας «Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης» και οι Εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ» διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017, ώρα 19:00, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 106 (7ος όροφος), στην Αθήνα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο
«Λαϊκή ποίηση: Το παράδειγμα της επαρχίας Ελασσόνας»

των Κώστα Γ. Σαχινίδη, δρα Κοινωνιολογίας, και Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα, δρα Κοινωνικής Λαογραφίας.


Στην εκδήλωση για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Γ. Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κώστας Κονταξής, επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Γεωργία Ζώη, ηθοποιός, αρχιτέκτων, Τάκης Βαμβακίδης, ηθοποιός, και ο λαϊκός ποιητής Αλέξανδρος Παρλάντζας.
Θα ακολουθήσει σύντομος χαιρετισμός από τους συγγραφείς του βιβλίου.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από τον Πέτρο Μιχόπουλο, στην κιθάρα και τον Γιάννη Νικολαϊδη, στην ποντιακή λύρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το βιβλίο περιέχει θεωρητικά κείμενα των συγγραφέων με μια γενική κοινωνιολογική και λαογραφική προσέγγιση της Λαϊκής ποίησης, καθώς καιαντιπροσωπευτικά ποιήματα από 26 Λαϊκούς ποιητές που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, προκειμένου ο αναγνώστης να «ανα-γνώσει», δηλαδή να φέρει στην επιφάνεια τη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία που λανθάνει στους λαϊκούς στίχους. Στην αρχή του βιβλίου περιλαμβάνεται ο πρόλογοςτου καθηγητή Μιχάλη Γ. Μερακλή, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει και ένα μικρό σχόλιο του καθηγητή Βασίλη Φίλια.
Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη αξία της λαϊκής ποίησης αλλά και να παρουσιασθεί μια εικόνα της τέχνης του λόγου, με απώτερο στόχο να συμβάλλει στην καταγραφή ενός μέρους του πλούσιου ποιητικού υλικού της λαϊκής ποίησης, που αναπτύχθηκε κατά την προπολεμική, την μεταπολεμική και τη σύγχρονη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.
Γενικά, τα ποιήματα που περιέχονται στο βιβλίο αυτό αποτελούν ένα μικρό δείγμα της ποιητικής δημιουργίας ορισμένων από τους λαϊκούς και διάφορους άλλους ποιητές της περιοχής αυτής, το οποίο, όμως, σε καμιά περίπτωση, δεν αφορά το σύνολο των ποιητών και το σύνολο της ποίησής τους. Ασφαλώς, υπάρχουν και πολλοί άλλοι ποιητές και ποιήτριες, λαϊκοί και άλλοι, στην περιοχή της Ελασσόνας, αλλά, δυστυχώς, είναι, τεχνικά, αδύνατο να συμπεριληφθούν όλοι τους σε έναν τόμο.
Η επιλογή των ποιητών και των ποιημάτων καθώς και η σειρά παρουσίασής των δεν έχουν αξιολογικό χαρακτήρα, αλλά ο κάθε αναγνώστης ή μελετητής μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογες συγκριτικές αναγνώσεις ή μελέτες στο έργο τους και να εξαγάγει τα ιδιαίτερα συμπεράσματά του.
Οι περισσότεροι ποιητές που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή είναι λαϊκοί ποιητές απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι απόφοιτοι μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, οι οποίοι ασχολήθηκαν και με την ποίηση.
Γενικά, το περιεχόμενο των ποιημάτων τους είναι ποικίλο και μπορούν να διακριθούν σε ιστορικά, ποιμενικά, της αγάπης και του έρωτα, σατιρικά-σκωπτικά, λαογραφικά και εθνικά ή πατριωτικά, φυσιολατρικά, της ξενητιάς, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που είναι θρησκευτικού, πολιτικού και τοπικού περιεχομένου,
Όλα αυτά τα στοιχεία τεκμηριώνονται στο περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο κατανέμεται σε πέντε επιμέρους κεφάλαια και ένα παράρτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα