Βίζερ: Κανένας δεν θέλει να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

11:35 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ούτε η Ελλάδα, ούτε τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης επιθυμούν να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετά το τέλος του τωρινού τον Αύγουστο του 2018, τονίζει ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup working Group (EwG) σε συνέντευξή του και προσθέτει ότι έχουν εφαρμοσθεί ήδη τρία προγράμματα σε διάστημα οκτώ χρόνων.

Μιλώντας στο διαδικτυακό τόπο insider.gr,

o κ. Βιζερ υποστηρίζει ότι Η Ελλάδα θα υπαχθεί σε εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών προς την Ευρωζώνη, αλλά ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία

«…υπάρχει το πλαίσιο εποπτείας, που έχει εφαρμοστεί στα κράτη, που ήταν σε πρόγραμμα, όπως έγινε σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο,» τόνισε.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, ο επικεφαλής του EwG δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση γραμμής πίστωσης, οπότε δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Η περίπτωση γραμμής πίστωσης θα αφορούσε στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά το 2019 και 2020 η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων.»

O ίδιος πρόσθεσε ότι ούτε τα άλλα κράτη μέλη θα θελήσουν να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας.

«…μια γραμμή πίστωσης, ακόμη και προληπτική, είναι εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) οπότε εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αυτό,» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της φερεγγυότητας του χρέους, ο ίδιος υπενθύμισε ότι υπάρχει η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου του 2016 πως θα ληφθούν αποφάσεις στο τέλος μιας πετυχημένης ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος αν είναι απαραίτητο.

«Αν υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλες θα υλοποιούνται τμηματικά στο πέρασμα του χρόνου, όπως η μεταφορά των κερδών SMP και ANFA. Θα υπάρξει ακόμη ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020,» τόνισε.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Βίζερ ανέφερε πως «τα περισσότερα προαπαιτούμενα αφορούν σε μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, είναι επομένως πλήρως εφικτό να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των 95 δράσεων εντός του φθινοπώρου«.

Ως πιο κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης, ο ίδιος προσδιόρισε τον προϋπολογισμό του 2018, την εφαρμογή δράσεων, που αφορούν στον τραπεζικό τομέα όπως οι εξωδικαστικοί διακανονισμοί, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών ενώ υπάρχουν ανοιχτά θέματα στον τομέα της ενέργειας.

Ως προς το ζήτημα της νέας αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Βίζερ τόνισε πως «Θεωρώ περιττό έναν τέτοιο έλεγχο δεδομένης της εποπτείας από το SSM και την ευρωπαϊκή αρχή εποπτείας των τραπεζών. Δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, αλλά με όσους έχω μιλήσει θεωρούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαίρει σωστής εποπτείας«.

Keywords
Τυχαία Θέματα