Βόλος: Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΘΚΕ

08:51 25/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 24 Ιουνίου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου VALIS RESORT στην Αγριά Βόλου.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Γεώργιος Μίχος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του ομίλου εταιρειών LafargeHolcim, ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε η κα Χριστίνα Καραχάλιου, εκπρόσωπος της Εταιρείας ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ ΑE.

Το

Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2016 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ, κ. Λουκά Παπαχαραλάμπους της εταιρείας ELIKON TRANSPORT, του Οικονομικού Απολογισμού 2016 και του Προϋπολογισμού 2017 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου της εταιρείας Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ, και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον κ. Παντελή Μαρέδη της εταιρείας Φορολογιστική ΕΠΕ. Μετά το πέρας των διαδικασιών και στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μιχάλης Τσαούτος παρουσίασε στα μέλη την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευριπίδης Δοντάς ο οποίος παρουσίασε τον νεοσύστατο φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ». Τέλος, την πολιτική της Κυβέρνησης αναφορικά με τη Βιομηχανία, παρουσίασε στα μέλη ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Γεωργίου Μίχου και το χαιρετισμό του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κας Ελένης Κολιοπούλου.

Οι εργασίες της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων ομιλητών, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, με θέμα τα Προγράμματα, τις Δράσεις και τις Πρωτοβουλίες των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, με γνώμονα τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου.

Ο κ. Μίχος

Σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών της ανοικτής γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρός της, κ. Γ. Μίχος, χαρακτήρισε σημαντική πρόκληση την αναβάθμιση του εξαγωγικού προτύπου σε εξαγωγές μέσης και υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, καθώς και την ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

«Στην κατεύθυνση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει και η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ», η νέα πρωτοβουλία βιομηχανικών επιχειρήσεων και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες» δήλωσε, προσθέτοντας πως κυρίαρχος στόχος της αποτελεί η ανάδειξη και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας, που διασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, εξωστρέφεια και πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Μπίτσιος

«Το κλειδί της επιτυχίας αλλά και της αποτροπής μιας νέας κρίσης στο μέλλον, είναι να θωρακίσουμε τη χώρα με σύγχρονους θεσμούς που υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, και προάγουν την επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργήσουμε εθνικό πλούτο» τόνισε στον χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κων/νος Μπίτσιος, προσθέτοντας πως Η κρίση ήταν το επιστέγασμα μιας περιόδου που έδωσε στην Ελλάδα ανάπτυξη αλλά και παθογένειες.

Ταυτόχρονα, όμως – όπως είπε – έχουμε και μία κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστοχαστεί για το παρόν και το μέλλον της. Η νομισματική ένωση δεν θα επιβιώσει εάν δεν μετεξελιχθεί και σε οικονομική-δημοσιονομική ένωση» δήλωσε ο ίδιος.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Μπίτσιος τόνισε ακόμη:

«Θα ήθελα να διαλύσω και ένα μύθο που ακούμε συχνά. Και δυστυχώς τον ακούμε και από την πολιτική τάξη. Ότι η Ελλάδα δεν παράγει…Η βιομηχανία και μεταποίηση έχει πολλούς κλάδους με μεγάλη παράδοση και πολλούς και έμπειρους εργαζόμενους. H ελληνική βιομηχανία έχει παραγωγικότητα κατά 22% υψηλότερη από το σύνολο της υπόλοιπης οικονομίας και δημιουργεί αξία, ανάπτυξη και δουλειές: προϊόντα με παράδοση και προοπτική που εξάγονται παγκοσμίως.

Επισημαίνω ότι το 90% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα, των οποίων η συνολική αξία ξεπερνάει τα €24,6 δισ. Δηλαδή, πάνω από το 42% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προέρχονται από τη βιομηχανία. Και δεν είναι μόνο η παραδοσιακή βιομηχανία. Έχουμε και τις νεότερες μεταποιητικές δραστηριότητες: Παραγωγή βιοκαυσίμων, Βαμβακο-νήματα με high tech πρώτες ύλες, σύνθετα μεταλλικά προϊόντα, σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα, προηγμένα μηχανολογικά συστήματα, συστήματα μπαταριών και φωτισμού, Νανο-τεχνολογίες»

Η κ. Κολιοπούλου

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, κ. Ελ. Κολιοπούλου, επισήμανε – μεταξύ άλλων – πως από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις διάνυσαν μια ιδιαίτερα επίπονη περίοδο.

«Ενσωματώσαμε βίαια ένα μεγάλο όγκο επώδυνων, πλην όμως απαραίτητων, αλλαγών, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και των επιχειρούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πολλές, τεράστιες και πολύπλευρες απώλειες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, τόσο στο επαγγελματικό και κοινωνικό όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον βιώσαμε μεγάλες ανατροπές και αντιμετωπίζουμε, ακόμη και σήμερα στην καθημερινότητά μας, συνεχείς και εξαντλητικές προκλήσεις» τόνισε η κ. Κολιοπούλου, προσθέτοντας ότι είναι πλέον ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή της κατανάλωσης και των δανεικών.

«Το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το είδαμε, το ζήσαμε, το αποδεχτήκαμε, το συντηρήσαμε. Αποτελεί πλέον αναποτελεσματική επιλογή. Δεν μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Είναι καταστροφικό.

Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την εικόνα και να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία αρχικά στην ανάταξη και στη συνέχεια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε και να υπηρετήσουμε ένα Νέο Υγιές Αναπτυξιακό Πρότυπο. Να αποτυπώσουμε δηλαδή το Εθνικό μας Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βασισμένο σε μια εύρωστη, ακμαία και ανταγωνιστική παραγωγική βάση και να δεσμευτούμε όλοι για την υλοποίησή του» δήλωσε χαρακτηριστικά, η κ. Κολιοπούλου.

Αναφορικά με τις εξαγωγές

Αναφερόμενη σε στοιχεία, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος εξάλλου, επισήμανε πως την δύσκολη χρονιά του 2015, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει αύξηση των εξαγωγών της κατά 12,8% έναντι του 2014, η δε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για το ίδιο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει ετήσια αύξηση εξαγωγών κατά 25,5%

Οι δύο Περιφέρειες δε, συμμετέχουν σε εντυπωσιακό ποσοστό 39,35% του συνόλου των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Μπακογιάννης

Την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας» διατύπωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κ. Μπακογιάννης, καλώντας όλους να προσπεράσουμε τα τεχνητά διλήμματα στα οποία έχει παγιδευτεί η κοινωνία, και να δουλέψουμε όλοι μαζί

Ο Κ. Αγοραστός

«Το να βαδίζει η χώρα από συμφωνία σε συμφωνία, από μνημόνιο σε μνημόνιο, από αξιολόγηση σε αξιολόγηση, από δόση σε δόση, από δέσμη μέτρων σε δέσμη μέτρων, όλη αυτή η ατελείωτη μετρολογία δεν οδηγεί πουθενά. Είναι η απόλυτη παγίδα, το απόλυτο αδιέξοδο» τόνισε από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια παραγωγική επανάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα