Βόλος: Δεν δεσμεύτηκε η δημοτική αρχή για τον Βιολογικό

15:32 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε σήμερα να αναλάβει δέσμευση ότι δεν θα παραχωρηθεί η χρήση και η λειτουργία του Βιολογικού σε ιδιώτη, σύμφωνα με πρόταση των αντιπολιτεύσεων, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε «θερμό κλίμα» παρουσία πολιτών και μελών της «Συμμαχίας για το Νερό».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Βαγγέλης Γαλανόπουλος διεμήνυσε στη δημοτική αρχή ότι εάν διανοηθεί να ιδιωτικοποιήσει τον Βιολογικό θα βρει μπροστά της τους πολίτες. Ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου επισήμανε ότι δεν θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο

του Δήμου ή της ΔΕΥΑΜΒ, και δεν υφίσταται θέμα συζήτησης, που κάποιοι συντηρούν εκ του πονηρού, χωρίς όμως να δώσει απάντηση γιατί προχώρησε η ΔΕΥΑΜΒ στην απευθείας ανάθεση σύνταξης μελέτης διερεύνησης πέντε σεναρίων για την συντήρηση και λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ. Επιπλέον διέψευσε ότι υπάρχει πρόσκληση για ένταξη του έργου της αναβάθμισης σε κοινοτικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

«Θα μας βρείτε μπροστά σας»

Ο εκπρόσωπος των πολιτών και μέλος της Συμμαχίας για το νερό Βαγγέλης Γαλανόπουλος επισήμανε ότι οι πολίτες ανησυχούν, ότι λαμβάνονται αποφάσεις κεκλεισμένων των θηρών, ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης ανοιχτά μίλησε και για επενδυτή και για παραχώρησε σε ιδιώτη στη λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού. Επισήμανε ότι επενδυτής σημαίνει κέρδος άρα καμία προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Εάν προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία θα μας βρείτε απέναντί».

Οι τοποθετήσεις των μειοψηφιών

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς των «Δρόμων Συνεργασίας» επισήμανε ότι δεν λειτουργεί σωστά ο Βιολογικός, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δειγματοληψίες της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και της ΔΕΥΑΜΒ, και ότι η ποιότητα των λυμάτων δεν είναι σύμφωνη με τις κοινοτικές οδηγίες. «Η λειτουργία του βιολογικού έχει τεράστια προβλήματα που οφείλονται σε δύο εκδοχές, οι γερασμένες εγκαταστάσεις και η έλλειψη χρηματοδότησης. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι δυσεπίλυτο. Χρειάζονται χρήματα. Να εξασφαλιστούν είτε μέσα από το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ, είτε να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή ύψους 89εκ. ευρώ και στο οποίο εντάσσονται διάφορα έργα». Επίσης διερωτήθηκε γιατί η ΔΕΥΑΜΒ δεν έκανε ποτέ οικονομοτεχνική μελέτη για τις αναλυτικές εργασίες λειτουργίας και συντήρησης

«Να δεχτούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά έκανε ποτέ η ΔΕΥΑΜΒ οικονομοτεχνική μελέτη για τις αναλυτικές εργασίες λειτουργίας και συντήρησης ή για το προσωπικό ? Όχι βέβαια γιατί με αυτή τη διαδικασία απαξίωσης γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία μεταβίβασης σε ιδιώτη» τόνισε.

Επισήμανε ότι οι ΔΕΥΑ ανά την χώρα απαξιώνονται για να πωληθούν ενώ πρότεινε να ενταχθεί το έργο επισκευής και συντήρησης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και κάλεσε την Κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των απαγορεύσεων, να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΥΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις για να είναι πληρέστερο το προσωπικό και να μην χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. «Ήρθε η ώρα και οι κυβερνητικοί Βουλευτές να πάρουν θέση στο φλέγον θέμα. Μέχρι στιγμής έχουν κρυφτεί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν γίνεται να κρύβονται» τόνισε.

Ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσαν οι μειοψηφίας επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίσης του βιολοιγκού, ότι το θέμα το δημιουργούν οι μειοψηφίες για άλλους λόγους και δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις αποδοκιμασίες των πολιτών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγου για σόου, όπως το περασμένο καλοκαίρι με τα απορρίμματα, και για τεχνητή έλλειψη πλειοψηφίας στις προηγούμενες δύο φορές, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, δεν διακόπηκε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Η κ. Οικονόμου, έκανε λόγω για «μεγαλοπρεπή κωλοτούπα» από πλευράς της δημοτικής αρχής και υπενθύμισε ότι παρέλαβαν ένα άριστο έργο το οποίο απαξίωσαν για να δοθεί σε ιδιώτη. «Αυτό αποτελεί ολέθρια πολιτική επιλογή. Δεν είναι η οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΔΕΥΑΜΒ, ο βιολογικός. Θα γυρίσουμε χρόνια πίσω και τέτοιου είδους συμβάσεις δεσμεύουν τη ΔΕΥΑΜΒ και τον Δήμο για χρόνια. Δεν προστατέψατε τον βιολογικό. Από το καλοκαίρι του 2016 η λειτουργία του βιολογικού είναι προβληματική. Έρχεστε με καταδρομική ενέργεια με απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κι αναθέτετε μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία του βιολογικού σε ιδιώτη. Ενώ στην εισήγηση επικαλείστε ότι θα διερευνηθούν πέντε σενάρια, στην απόφαση μέσα στις υποχρεώσεις προβλέπονται τεύχη δημοπράτησης για τη λειτουργία του βιολογικού». Επιπλέον πρότεινε το ΤΕΕ να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη για το τι συνέβη και είναι προβληματική η λειτουργία του βιολογικού. Επίσης πρότεινε να σταματήσει η Δ.Α. τα πειράματα και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση για ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη και να αξιοποιήσει το προσωπικό του Δήμου.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Μιτζικός, πρότεινε να γίνουν κοινές συνεδριάσεις με φορείς, ενώ διευκρίνισε ότι άλλο είναι η λειτουργία κι άλλο η συντήρηση του βιολογικού. Όπως είπε «Η λειτουργία δε θα πρέπει να περάσει σε κανέναν τρίτο. Θα πρέπει να βρείτε λύση. Άλλο προστασία της δημόσιας υγείας κι άλλο αξιοποίηση του λύματος». Επιπλέον πρότεινε, αν η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να λύσει το θέμα του βιολογικού τότε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης στο δήμο που θα αναλάβει τη διαχείριση του βιολογικού.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, έκανε λόγο για σκόπιμη απαξίωση του βιολογικού ώστε να ιδιωτικοποιηθεί και ότι οι δεσμεύσεις του κ. Θεοδώρου προκαλούν μάλλον ανησυχία καθώς η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι έχει κάνει πλείστε κωλοτούμπες.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας ότι το νερό είναι υπόθεση όλων και ότι δεν πρέπει να μπει ιδιώτης στο Βιολογικό. Μάλιστα τόνισε ότι είτε υπάρχει το ΕΣΠΑ είτε όχι, ο Δήμος Βόλου πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα και να προσλάβει το προσωπικό στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας, τόνισε ότι η όλη αναστάτωση προκλήθηκε από τις διφορούμενες δηλώσεις που υπάρχουν, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης που έπρεπε ήδη να έχει εκπονηθεί. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Κανελλής έκανε λόγο για απαξίωση που πηγάζει από την υποχρηματοδότηση κι είναι ο προάγγελος για την ιδιωτικοποίηση και πρότεινε να ληφθεί απόφαση ότι δε θα παραχωρηθεί ο βιολογικός σε ιδιώτη, δεν θα υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτη (ΣΔΙΤ), να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος κι ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επενδύσεις και ο Δήμος να ξεχρεώσει όλα τα χρέη στη ΔΕΥΑΜΒ.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, τόνισε ότι «Για μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Ας μην γίνει το έργο μετατροπής του Εκθεσιακού σε Συνεδριακός. Ας δοθούν τα χρήματα αυτά για τον βιολογικό και τη ΔΕΥΑΜΒ. Ας ήταν λιγότερα τα χρήματα για γιρλάντες και να τα διαθέτατε για την λειτουργία του βιολογικού».

Οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης, δήλωσε ότι η Δ.Α. θα έχει συνέχεια και μέχρι το 2025, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για ιδιωτικοποίηση του νερού ή της ΔΕΥΑΜΒ ενώ η αντιδήμαρχος Βιολέττα Καντόλα επισήμανε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης είχε τεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα μέσα από τη ΔΕΥΑΜΒ και το απέρριψε. «Βλέπω όψιμο ενδιαφέρον γα το Βιολογικό, που δικαιολογώ από κάποιους από τους παρευρισκομένους, όχι όμως από την Περιφέρεια που δεν κάνει κάτι όταν λύματα επιχειρήσεων μολύνουν τον Ξηριά». Ο πρ. Αντιδήμαρχος Τ. Μπατζιάκας, ανέφερε ότι πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τον βιολογικό και διερωτήθηκε γιατί τώρα έγινε αυτό το «νταβαντούρι». «Όταν ο κ. Θεοδώρου λέει ότι δεν εκχωρείται η λειτουργία του βιολογικού, προς τι όλη αυτή η φασαρία?», αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Μουλάς ζήτησε από τις μειοψηφίες συγκεκριμένη πρόταση για να έλθει προς ψήφιση ενώ οι συγκεντρωμένοι πολίτες ζήτησαν το λόγο γιατί υπάρχει αστυνομική δύναμη έξω από το δημαρχείο.

Προτάσεις

Ο κ. Πατσιαντάς είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήταν ξεκάθαρη και ζήτησε από τον Δήμο να μην «παίζει με τις λέξεις» κι όπως είπε «στην εισήγηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αποφασίστηκε να διερευνηθεί οικονομοτεχνικά η σκοπιμότητα της ανάθεσης λειτουργίας και συντήρησης των ΕΕΛ μετά από εξέταση πέντε σεναρίων και μέσα σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνεται μελέτη για τη μορφή λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Μην παίζετε με τις λέξεις. Προτείνουμε να αποφασιστεί ότι, είμαστε αντίθετοι στην εισήγηση και στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στις 23 Φεβρουαρίου για εκκίνηση διαδικασιών ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού για να παύσει η τεράστια ρύπανση του Παγασητικού».

Η κ. Οικονόμου, συμπλήρωσε ότι ζητείται η ανάκληση της απόφασης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ κι ότι δε θα ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού.

Ο κ. Μιτζικός, κατήγγειλε το γεγονός ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας σε μελετητή και δη εκτός νομού.. «Τι δουλειά έχουν αυτοί εδώ στο Βόλο? Γνωρίζουν τις ανάγκες του Βόλου? Πως δικαιολογείται η απευθείας ανάθεση? Ανήκουστα πράγματα και για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ που δέχθηκαν να κάνουν τέτοια εισήγηση»

Ο κ. Νάνος, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να είναι ξεκάθαρη και πρότεινε να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτη οποιαδήποτε μελέτη για τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού και να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα. Ωστόσο όπως είπε «Ακόμη και με το ομόφωνο ψήφισμα πάλι δε σας έχουμε ανάγκη».

Κλείνοντας ο κ. Θεοδώρου, είπε ότι «Για μας δεν τίθεται θέμα σήμερα. Δεν είμαστε υπέρ καμίας πρότασης, επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος». Η τοποθέτησή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκόμενους πολίτες που ύψωσαν πανό κατά της ιδιωτικοποίησης του βιολογικού και φώναζαν «Έξω η μαφία από το δήμο Βόλου»

Keywords
Τυχαία Θέματα