Βόλος: «Τραγικές για την υγεία οι συνέπειες της καύσης RDF»

22:57 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 34% ανέρχεται το ποσοστό καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας, όταν το πανελλαδικό είναι μόλις 17%, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, όπως στην πόλη του Βόλου και τη Νέα Ιωνία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με σκοπό να επισημανθούν οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την ανθρώπινη υγεία, αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε καύση RDF και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες

ουσίες.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο συνταξιούχος παιδίατρος, τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Θεόδωρος Περάκης, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου κατά 30%, λόγω της ρύπανσης σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου καταλήγει σκόνη της ΑΓΕΤ.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, και εκτός του κ. Περάκη, ο οποίος μίλησε στη θέση του ογκολόγου του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ρήγα που τελικά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, τοποθετήσεις έκαναν, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, ο Βαγγέλης Σπίθας από τον ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ενώ μέσω Skype έκανε την εισήγησή του, ο Αντώνης Σωτηρίου, μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών.

Το παρών έδωσαν εξάλλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, όπως και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, Βασίλης Χαλαστάρας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις ανησυχούν και τους εργαζόμενους, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό βιομάζας ως καύσιμη ύλη και όχι RDF.

«Η βιομάζα εδώ και αρκετά χρόνια καίγεται στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, παρακολουθούμε το θέμα, διορθώνουμε με παρεμβάσεις μας τυχόν ατέλειες και η καύση αυτή συνεχίζει τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό μέχρι 8%», τόνισε ο κ. Χαλαστάρας, προσθέτονυας ότι η βιομάζα αντικατέστησε προηγούμενα καύσιμα που ήταν το μαζούτ και το πετ κοκ. Συμπλήρωσε δε, πως από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει θέληση και δυναμική, να ελέγξουν, να απαιτήσουν από την εταιρία και να διορθώσουν τυχόν λάθη που προκλήθηκαν εκ μέρους της εταιρίας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις είναι ότι η εκπομπή καυσαερίων στην ΑΓΕΤ κινείται στα όρια που ορίζει η νομοθεσία».

Τι είναι το RDF

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης από την πλευρά του, εξηγώντας τι είναι το RDF, είπε ότι περιέχει πλαστικό, χαρτί, ξύλο, υφάσματα και ορισμένα άλλα υλικά δευτερεύουσας σημασίας, ό,τι δηλαδή, συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους για ανακύκλωση. Όπως είπε, μετά τη διαλογή που γίνεται, ότι περισσεύει, δεματοποιείται και αποτελεί το RDF.
«Όταν καίγονται το πλαστικό και το χαρτί που περιέχει μελάνι, εκλύονται άκρως καρκινογόνες ουσίες, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ο κόσμος τις εισπνέει, με αποτέλεσμα να έχουμε καρκινογενέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που έχει κατανοήσει η τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα