Βουλή: Οι εισηγήσεις των κομμάτων στο ν/σ Αναδοχής και Υιοθεσίας

20:21 25/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο επίμαχο άρθρο 8 που προβλέπει την δυνατότητα αναδοχής ανήλικων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αναφέρθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων κατά την πρώτη ημέρα της επεξεργασίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στις 3 το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων.

«Δεν μπορούμε για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας

να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή γιατί θα ακυρώσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά. Θα εκπέσει (σ.σ. το άρθρο). Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλα μας. Εξαίρεση ομόφυλων από την αναδοχή σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε έτοιμοι, με μεγάλη διάθεση να βελτιώσουμε ότι επιθυμείτε» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στο ηλεκτρονικό μητρώο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος θα ξέρει πόσα παιδιά υπάρχουν και πόσοι υποψήφιοι για αναδοχή και υιοθεσία.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την επαγγελματική αναδοχή, η κ. Φωτίου αντέτεινε ότι «ούτε μια μέρα ένα παιδί δεν πρέπει να μπαίνει στο ίδρυμα».

«Πάμε για αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ότι θέλετε, να δημιουργήσουμε και διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Στο καλύτερο ίδρυμα να είναι ένα παιδί, ιδιαίτερα μέχρι τριών ετών, είναι καταστροφή νοητική και ψυχολογική για αυτό» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό για την καταλληλότητα του γονιού.

«Ο ρόλος της αναδοχής κρίνεται σημαντικός. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιτρέπεται η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό. Λέμε ναι επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε τις όποιες προτάσεις μας».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει στο επίμαχο άρθρο, ενώ έκανε λόγο «για αντιδράσεις που υπάρχουν από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι».

«Θέλω να δω τη διάταξη. Αφορά ελάχιστο αριθμό ατόμων. Εκεί θέλω τη σοφία σας. Να το δούμε ανθρώπινα. Εγώ μεγάλωσα στην επαρχία. Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε για σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει, με πάνω από 2.500 ανήλικα παιδιά να φιλοξενούνται σε ιδρύματα και μονάδες φροντίδας.

«Ούτε επιτρέπεται, ούτε ανοίγεται μέσω της αναδοχής το παράθυρο για τα ομόφυλα ζευγάρια» επεσήμανε ο κ. Παπαφιλίππου ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σκόπιμα επικεντρώνει την κριτική της στο άρθρο 8 και διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα για μικροκομματικά οφέλη.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το άρθρο 8 και επιφυλάσσεται επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε «έρχεται στη Βουλή χωρίς να στηρίζεται σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το άρθρο 8 επισκιάζει τον πραγματικό πυρήνα της παιδικής προστασίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο.

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των δικαιωμάτων αναδοχής και υιοθεσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπέρτατος στόχος πρέπει να είναι τα δικαιώματα του παιδιού πριν από του ενήλικα» ενώ ζήτησε να μπει και η κύρωση της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο άρθρο 8, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η δυνατότητα να μπουν και άλλα αδικήματα, για παράδειγμα αν κάποιος καταδικάστηκε για σοβαρό αδίκημα όπως ληστεία ή πορνογραφεία, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα αναδοχής.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αιβατίδης, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8 που καταστρατηγεί όπως είπε «τον θεσμό της οικογένειας και τις ελληνοορθόδοξες αρχές» και έκανε λόγο για ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύονται.Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του για την πρόβλεψη αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «βασικό και αναγκαίο κριτήριο για την αναδοχή και την υιοθεσία πρέπει να είναι η ομαλή ψυχοκινιτική κατάσταση του παιδιού».

Παράλληλα, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτική αναδοχή, τονίζοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τα ιδρύματα, όμως τα απροστάτευτα παιδιά και κυρίως τα ΑΜΕΑ δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, υποστήριξε ότι το ερώτημα δεν είναι αν έχουν το δικαίωμα τα ομόφυλα να μπορούν να γίνονται ανάδοχοι αλλά αν η κοινωνία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής και θα κρατήσουμε την επιφύλαξη μας στην Ολομέλεια» κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, σημείωσε ότι «μια ανάγνωση του νομοσχεδίου πείθει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ασάφειες που δίνουν την εντύπωση μιας γρήγορης και πρόχειρης επεξεργασίας του».

Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 8, επεσήμανε ότι ακούει με σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις ενστάσεις που εκφράζονται για το κατά πόσο η κοινωνία θα δεχθεί μια τέτοια τολμηρή νομοθετική κίνηση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Συζήτηση του ν/σ για την αναδοχή και την υιοθεσία στην αρμόδια Επιτροπή

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα