Βουλή: Συζήτηση επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας

22:32 17/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Η αποκατάσταση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκρότηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, και όχι το αντίστροφο, τόνισαν την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τον Κ. Χατζηδάκη,
είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως προανήγγειλε, θα κατατεθεί πολύ σύντομα και το νομοσχέδιο για τον «φορέα εξωστρέφειας».

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα υλοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «μιας στάσης», για όλες τις διαδικασίες εξαγωγών προϊόντων. Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο νέος νόμος-πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων – «ένας νόμος-πλαίσιο, στον οποίο θα έρθουν και θα "κουμπώσουν" άλλες επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Τουρισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος, δηλαδή όλων των υπουργείων που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις. Είμαστε στην τελική ευθεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επανέλαβαν την πάγια θέση τους πως η κυβέρνηση πρέπει να αναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της χώρας επί ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο να αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Κατά τη ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση στερείται ενός τέτοιου σχεδίου, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δείχνει με τον συνεχή του αρνητισμό, να νοσταλγεί την Ελλάδα του 2007».

«Να γίνει μία διάσκεψη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, η οποία να καταλήξει ποιες είναι οι προτεραιότητες έναντι αυτής της νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης που ζητάμε να υπάρξει με τους εταίρους για την Ελλάδα του 2020 και του 2030» πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου.

Αρνητική επί της ουσίας υπήρξε η απόκριση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αφαιρέσουμε προσκόμματα και εμπόδια στην παραγωγική δράση του ιδιωτικού τομέα».

«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Σταθερότητα, μείωση του κράτους, διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας: «Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία, και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει ή να απαγορεύσει στον οποιονδήποτε να κινηθεί επιχειρηματικά με τον α' ή β' τρόπο. Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να δώσει κίνητρα και να στρέψει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η κυβέρνηση πέτυχε φέτος να υπερβεί τον στόχο στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, απορροφώντας 4,6 δισ. ευρώ, έναντι των προβλεπόμενων 3,9 δισ. Υπάρχουν δε, πρόσθεσε, «οκτώ συγκεκριμένοι τομείς επένδυσης: τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές βιομηχανίες».

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη πόρων, τόσο για το κράτος όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. «Έξοδος από τα μνημόνια» θα σημαίνει πως το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούν να βρίσκουν νέους πόρους», ανεφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

«Προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι το σπάσιμο της διαπλοκής» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το πρωτογενές πλεόνασμα ένα μέρος, πρέπει να είναι μέρισμα ανάπτυξης και θα πρέπει να πάει κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και σε άλλες δράσεις απλούστευσης της φορολογίας για τους επιχειρηματίες», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

«Η σωστή και συνεπής θέση είναι να αποδειχθούν αναλυτικά οι ευθύνες της τρόικας» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.

«Στροφή στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση θα γίνει μόνον και εφόσον υπάρχει μια εθνική ηγεσία, υποστήριξε η Χρυσή Αυγή.

«Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις φταίνε που δεν αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν» επεσήμανε το ΚΚΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα