Βραβεύτηκαν οι νικητές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού του Α.Σ. Ζαγοράς

15:15 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την βράβευση των μαθητών του Δημοτικού που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ένα μήλο την ημέρα…. το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή!» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που έγινε γνωστός πανελληνίως από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN» ολοκληρώθηκε η καινοτόμα αυτή διοργάνωση. Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του συνολικού επιστημονικού σχεδιασμού για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Οργάνωσης. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του διαγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί με συνέντευξη τύπου

στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2016.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου Ελένη και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Πολύζος Γεώργιος και Λάρισας κ. Βούλγαρης Σωτήριος. Παρόντες εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης – κ. Παιδής Αθανάσιος, Δημόσιας Υγείας – κ. Αναγνωστόπουλος Βασίλειος και Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού – κ. Κολομπάτσιος Χρήστος. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μέσω του αρμόδιου τμήματος.

Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας ενεργοποιήθηκε μία πολυμελής ομάδα ανθρώπων. Η ομάδα απαρτίζονταν από τα μέλη του Δ.Σ. Βαρούτα Δέσποινα – Αντιπρόεδρο και υπεύθυνη των δράσεων για τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, Βουζαρά Κυριαζή – Ταμία του Δ.Σ. και Κομνηνό Βάγιο. Επίσης από την επιτροπή αξιολόγησης που συμπεριλάμβανε τους Αλέξανδρο Καπανιάρη – επιστημονικό υπεύθυνο του διαγωνισμού, Κωνσταντίνο Κομνηνό – καλλιτεχνικό διευθυντή της δράσης, Γεώργιο Λάγδαρη – σκηνοθέτη και παραγωγό ταινιών, Νικόλαο Ποδιά – ζωγράφο, Ευάγγελο Τσιάμη – φωτογράφο, Σταμάτη Λάσκο – εικαστικό, Μαρία Κορδάτου – εκπαιδευτικό, Κυριαζή Παπούλια επίσης εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. Επιπλέον η ομάδα στελεχώθηκε από τον Αντώνιο Πολίτη – διαχειριστικό υπεύθυνο της δράσης, την Σία Βαλασσά στέλεχος του Συνεταιρισμού, την Μυρτώ Παπαδημητρίου, τηn Φωτεινή Λιάτσικου και τον Γεώργιο Βαρούτα – εθελοντές. Όλη η διαδικασία διεκπαιρεώθηκε με την στήριξη του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αντωνίου Λάσκου, του Διευθυντή, Βαλασσά Διονυσίου και του Υποδιευθυντή, Θεοδώρου Άγγελου.

Το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό απόθεμα από τη δράση αυτήν είναι άκρως τιμητικό για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αναλυτικότερα, παρελήφθησαν 4.586 έργα, αποτέλεσμα ατομικής ή ομαδικής προσπάθειας μαθητών Δημοτικού. Συμμετείχαν εκατοντάδες σχολικές μονάδες αλλά και μεμονωμένοι υποψήφιοι και ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνά τους 10.000. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εκπροσωπούνται, μέσω των μαθητών, όλοι οι Νομοί της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός δραστηριοποίησε όλα τα παιδιά, από νησιά, ορεινές περιοχές, πρωτεύουσα, συμπρωτεύουσα αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα. Το διαγωνιστικό πεδίο περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες, εικαστικά και ψηφιακά έργα. Τα περισσότερα έργα ανήκουν στην κατηγορία των εικαστικών, ωστόσο τα ψηφιακά έργα, κυρίως ομαδικά «βίντεο», παρότι λιγότερα, κατέπληξαν τους αξιολογητές για την αρτιότητα της παραγωγής τους. Στα εικαστικά έργα υπήρξαν χιλιάδες ζωγραφιές και εκατοντάδες εικαστικές κατασκευές με υλικά, όπως: πηλό, ξύλο, πέτρα, πλαστικό, πλαστελίνη, χαρτί, γύψος και άλλα.

Πέραν του κύριου μηνύματος της δράσης, που είναι η επαφή της νέας γενιάς, μέσω της τέχνης, με την αξία της υγιεινής διατροφής, από τη μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό προκύπτουν πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα. Στο ύψιστου συμβολισμού επίπεδο βρίσκεται η συμμετοχή εκπαιδευομένων ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους ΜdM από το ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, αλλά και η παράλληλη συμμετοχή Ελλήνων ομογενών μαθητών από το Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Μάλιστα στους παραπάνω αποδόθηκε από τον Συνεταιρισμό ειδική μνεία συμμετοχής. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, επίσης, αρκετά ειδικά σχολεία, γεγονός αυξημένης βαρύτητας, αλλά και μαθητές από οικογένειες Ρομά, τα έργα των οποίων αποτελούν μία ισχυρή απάντηση σε κάθε είδους διαχωρισμό. Παράλληλα, σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι στη δράση υπήρξε συμμετοχή από μαθητές της μουσουλμανικής ελληνικής μειονότητας της Θράκης, καθώς καταδεικνύει ότι το μήλο, η συνεταιριστική ιδέα και γενικότερα η ιδέα της υγιεινής διατροφής δύνανται να εμπνεύσουν ανθρώπους διαφορετικών καταβολών και κουλτούρας. Τιμητικά και ιστορικού χαρακτήρα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς είναι και τα μηνύματα που ελήφθησαν, για την εν λόγω διοργάνωση, από τις διαβιβαστικές επιστολές και τα υπηρεσιακά σημειώματα των εκπαιδευτικών.

Η απονομή βραβείων και επαίνων πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στις 07 Απριλίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στην αίθουσα “Jacqueline de Romilly” , παρόντος του Υπουργού κ. Γαβρόγλου. H βράβευση πλαισιώθηκε από ειδική εκδήλωση, με έκθεση μέρους των εικαστικών έργων των παιδιών αλλά και προβολή μέρους των ψηφιακών έργων. Επίσης, υπήρξαν τοποθετήσεις για την υγιεινή διατροφή αλλά και τις επιδράσεις της τέχνης στη ψυχοσύνθεση των παιδιών ώστε να καταναλώνουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας , καθώς η 7η Απριλίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Χαρακτηριστική ήταν η θεατρική παράσταση από μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζαγοράς που βασίζεται σε έκδοση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Θέμα της έκδοσης είναι “ ο Πρώτος Παιδικός Συνεταιρισμός”. Στους βραβευθέντες πέραν των προσωπικών δώρων χαρίστηκαν εκδόσεις του Συνεταιρισμού για τις βιβλιοθήκες των σχολείων που αντιπροσωπεύουν. Στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες μαθητές, δεκάδες εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών, παρουσία της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, στελεχών και συνεργατών της Οργάνωσης. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν συνεργάτης του Συνεταιρισμού στην εμπορία φρούτων, κος Πέτρος Μαρτσούκος.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κος. Κώστας Γαβρόγλου, εντυπωσιασμένος από τη συνολική αρτιότητα της διοργάνωσης, συνομίλησε με μαθητές, δασκάλους και μέλη του Συνεταιρισμού. Στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τους περίπου 10.000 μαθητές που πήγαν μέρος στο διαγωνισμό και τους δασκάλους τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αυτές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα η σιωπηλή, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της σεμνότητας αλλά και αυτή η Ελλάδα που δεν μπαίνει στη μιζέρια. Και γι’ αυτό ειδικά, θέλω να σας ευχαριστήσω. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς, πραγματικά, θέλω να σας πω δυο πράγματα: η αξιολόγηση της Πολιτείας ως προς τις υποχρεώσεις της στους εκπαιδευτικούς παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό διότι αυτή τη στιγμή ο λόγος που δεν είναι ρημαγμένη η εκπαίδευση μας είναι αποκλειστικά και μόνο επειδή κάποιοι εκπαιδευτικοί επιτελούν το κοινωνικό τους λειτούργημα πέρα από οποιεσδήποτε απαιτήσεις που παραλύουν την καθημερινότητα. Όχι ότι δεν πρέπει να έχετε απαιτήσεις αλλά εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά ως εκπαιδευτικός αλλά και να μεταφέρω ένα κλίμα που θέλουμε να καθιερώσουμε στην Πολιτεία, να λέμε πόσο ευγνώμονες είμαστε για κατηγορίες πολιτών μέσα σ’ αυτήν την απίστευτη κρίση που περνάμε, κράτησαν θεσμούς στο πόδι. Πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ξέρω τι σημαίνει να είσαι σήμερα εδώ λόγω αυτών των διεργασιών στις οποίες πήρατε μέρος.»

Σταθερή στόχευση του Συνεταιρισμού, αποτελεί η εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσω καινοτόμων δράσεων, στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η κεντρική φιλοσοφία που διέπει διοίκηση, στελέχη και συνεργάτες είναι ότι οι επόμενοι καταναλωτές πρέπει να έχουν καλλιεργήσει την κριτική σκέψη τους στην επιλογή υγιεινών προϊόντων.

Η υγιεινή διατροφή στοιχειοθετεί καλή υγεία. Η προσήλωση όμως στην υγιεινή διατροφή ιδίως με προϊόντα της ελληνικής γης αποτελεί αποτέλεσμα παιδείας. Ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει το σύνολο των δράσεων του με πρόθεση να δημιουργεί και να πολλαπλασιάζει το πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό απόθεμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα