Βραβείο στην καθηγήτρια κτηνιατρικής που περιέθαλψε περισσότερα από 5000 άγρια ζώα

12:02 15/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στην Αν. καθηγήτρια χειρουργικής-ιατρικής εξωτικών και αγρίων ζώων του τμήματος κτηνιατρικής της σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, για την αφιλοκερδή παροχή υπηρεσιών σε θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας και για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων, με θέμα «Σχέση-Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που εφαρμόστηκαν σε θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων

ατόμων και αλλού.

Με στόχο την κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, δημιουργήθηκε το 1995 η Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ από την Αν. Καθηγήτρια, σήμερα, της Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Αναστασία Κομνηνού. Μέχρι τότε έλλειπε ένας αντίστοιχος φορέας στην Ελλάδα.

Η ομάδα δραστηριοποιείται στον χώρο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής και σκοπός της είναι η διάσωση, η παροχή πρώτων βοηθειών και η περίθαλψη ειδών της άγριας πανίδας. Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων δράσης της ομάδας, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 800 φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι έχουν προσφέρει, εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους, ενώ έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα.

Στο πλαίσιο της ομάδας, περιθάλπονται άγρια ζώα προερχόμενα από όλη τη χώρα, και τα οποία ανήκουν σε κάθε ζωολογική κατηγορία (θηλαστικά 25%, πτηνά 65%, ερπετά 10%), πολλά εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Τα ζώα μεταφέρονται στην κλινική από δασικές υπηρεσίες, λιμεναρχεία, ΜΚΟ, φιλοζωικά σωματεία, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η σχέση της ομάδας με τους παραπάνω φορείς διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και αλληλοεξυπηρέτηση.

Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης είναι οι τραυματικές κακώσεις (βλήματα πυροβόλου όπλου ή τροχαία κ.ά.), τοξικώσεις, λοιμώδη νοσήματα, εγκλωβισμός σε αλιευτικά δίκτυα (θαλάσσια είδη), και η απώλεια των γονέων (ορφανά ζώα). Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων τους σχετίζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μετά την πλήρη αποθεραπεία τους τα ζώα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ειδικές περιπτώσεις διάσωσης ζώων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν όπως δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.ά., η ομάδα σπεύδει κατά τόπους να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η συνδρομή όσων εμπλέκονται εμπνέεται από τη φιλοσοφία του εθελοντισμού, και είναι ανεξάρτητη των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων της σχολής.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της Ομάδας, Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού, διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό και οι φοιτητές, που αποτελούν τον πυρήνα και το ζωτικό κομμάτι της ομάδας, συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο, υπό την καθοδήγησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα 171 είδη (περίπου το 15%) των σπονδυλωτών ζώων διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί από διάφορες περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η αξία της κάθε μονάδας της άγριας πανίδας είναι το λιγότερο ανεκτίμητη.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα