Βραζιλία: Νεκροί και 150 αγνοούμενοι από το «τσουνάμι λάσπης» (video)

10:11 26/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Έχουν ανασυρθεί επτά πτώματα. 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη», ανέφεραν οι αρχές της νοτιοανατολικής Βραζιλίας σε ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας ότι 270 από τους 427 ανθρώπους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης-κολοσσού των μεταλλείων Vale όταν σημειώθηκε η καταστροφή, βρέθηκαν ζωντανοί. Προηγούμενος απολογισμός της πυροσβεστικής έκανε λόγο για 200 αγνοούμενους.

Η κατάρρευση του φράγματος έγινε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

«Μια αληθινή

παλίρροια καστανόχρωμης λάσπης κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια», διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο.

Υποχωρώντας, το φράγμα απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων (τελμάτων), δημιούργησε «τσουνάμι λάσπης», που έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο.

Το καφεστιατόριο του μεταλλείου, που ήταν «γεμάτο κόσμο καθώς η καταστροφή χτύπησε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, καταβροχθίστηκε από τη λάσπη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Βάλε.

«Θα διαπιστώσουμε τις ζημιές για να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αμβλύνουμε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα», είπε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαβεβαιώνοντας ότι θα επισκεφθεί την Πολιτεία Μίνας Ζεράις και θα επιθεωρήσει από αέρος την πληγείσα περιοχή.

Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση της Μίνας Ζεράις, επιχειρούν περίπου 100 πυροσβέστες, ενώ έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ελικόπτερα.

7 bodies recovered, 200 missing after Brazil dam collapse floods community in sludge pic.twitter.com/0vvAV6Oe7B

CBS News (@CBSNews) January 26, 2019

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από το φράγμα, ο χώρος του Ινιοτσίμ, του μεγαλύτερου υπαίθριου μουσείου στον κόσμο με πολλά αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, εκκενώθηκε «προληπτικά». Το μουσείο, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Βραζιλία, με τον βοτανικό του κήπο και πολυάριθμα εκθέματα σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει περίπου 35.000 επισκέπτες κάθε μήνα.

Τον Νοέμβριο του 2015, η θραύση του φράγματος του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι.

«Είναι απίστευτο ότι τρία χρόνια και δύο μήνες μετά τη Μαριάνα, ένα άλλο δυστύχημα με τα ίδια χαρακτηριστικά έγινε στην ίδια περιοχή», εξανέστη η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.

Τότε, εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν από λάσπη, που εξαπλώθηκε σε δύο Πολιτείες και διένυσε 650 χιλιόμετρα, φθάνοντας μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της κοίτης του Χίου Ντος, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βραζιλίας.

Στην Μπρουματζίνιου, πολλοί συγγενείς εργαζομένων στο μεταλλείο περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι αρχές δεν τους ενημέρωναν.

«Δεν θέλουν να πουν τίποτα! Είναι οι γιοι μας, οι άντρες μας, και κανένας δεν μας λέει τίποτα. Ο ανιψιός μου, πέντε χρονών, με ρωτάει αν ο μπαμπάς του πέθανε. Τι να του πω;», αναρωτήθηκε η Ολίβια Χίους.

Σχετική είδηση:Τραγωδία στη Βραζιλία: Κατέρρευσε φράγμα σε ορυχείο-Τουλάχιστον 200 αγνοούμενοι (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα