Βρετανία: Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit

15:38 23/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είμαστε εκτός» είχε αναφωνήσει μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του BBC Nτέιβιντ Νίμπλμπαϊ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν οριακό. Υπερίσχυσε το «ναι» στο Brexit με 52% έναντι 48% που απέσπασε το «όχι». Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η ακριβής νέα σχέση

με την Ε.Ε δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε σήμερα ενός «πλήρους Brexit» προκρίνοντας το σενάριο μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρά τις προειδοποιήσεις που πληθαίνουν.

«Προς την καταστροφή η Βρετανία» -Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Airbus

Επαναλαμβάνοντας τα περί «χαρτιού υγείας» που είχε ήδη χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως δεν θέλει μια συμφωνία εξόδου «μαλακή, εύθραυστη και ατελείωτη σε μήκος» και υπερασπίσθηκε ένα «πλήρες Brexit».

Το κέντρο έρευνας Centre for European Reform (CER) στο Λονδίνο εκτιμά σε μελέτη του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ότι η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 έχει ήδη στοιχίσει στη βρετανική οικονομία 2,1 μονάδες ανάπτυξης.

Σήμερα οι αντίπαλοι του Brexit οργανώνουν διαδήλωση, ακριβώς δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα, για να απαιτήσουν «να ψηφίσει ο λαός» για τις συνθήκες εξόδου που θα αποφασισθούν από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Huge crowds filling central London for the #PeoplesVoteMarch.

This is massive. The public demand a final say on the Brexit deal, and a choice to #StopBrexit.

Please RT and tag in MPs, journalists and media.#StopBrexitSaturday #FBPE pic.twitter.com/PyP69xyKgV

— Remain Central #FBPE #StopBrexit #PeoplesVoteMarch (@remain_central) June 23, 2018

Μερικές ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η βρετανική κυβέρνηση πάντως εμμένει ακόμη στο λεγόμενο σκληρό Brexit με παράλληλη έξοδο από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Από την άλλη, οι Εργατικοί επιθυμούν ένα ήπιο (soft) Βrexit με συμμετοχή τουλάχιστον στην τελωνειακή ένωση. Για την ώρα το είδος του τελικού Βrexit παραμένει ακόμη ασαφές. Επισήμως πάντως στις 29 Μαρτίου 2019 η χώρα θα πρέπει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι να δοθούν απαντήσεις το σίγουρο είναι ότι η βρετανική κοινωνία από το 2016 παραμένει βαθιά διχασμένη, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ:DW,ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα