Βρετανία: Πόρισμα για τον πόλεμο του Ιράκ καταπέλτης για Μπλερ

14:18 6/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος κριθεί αναπόφευκτος, και χωρίς να αναζητηθεί εναλλακτική λύση», αποφάνθηκε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, παρουσιάζοντας το πόρισμα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης), από υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής. Η στρατιωτική

λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής.

«Τον Μάρτιο 2003, δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και στην περιοχή έπρεπε επίσης να έχει προβλεφθεί», συνέχισε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που ήδη χαρακτηρίζεται καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Το πόρισμα αναμένεται ενδεχομένως να οδηγήσει σε δίωξη μεμονωμένων Βρετανών στρατιωτών για τις ενέργειές τους στο κατεχόμενο Ιράκ, ενώ πολλοί ελπίζουν πως θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τον Μπλερ στη δικαιοσύνη, κάτι που απαιτούν οι οικογένειες των 179 στρατιωτών της Βρετανίας που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Ήδη στελέχη των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας έχουν δηλώσει πως αν υπάρξουν στοιχεία κατά του Τόνι Μπλερ θα επικαλεστούν νόμο που έχει να εφαρμοστεί από το 1806, για να προχωρήσουν σε δίωξη του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσέιν να τα αποκτήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα