Τη δημιουργία μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» με την ΕΕ προτείνει η Βρετανία

00:42 7/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την υιοθέτηση τελικώς μιας «κοινής θέσης» από τη διχασμένη απέναντι στο Brexit βρετανική κυβέρνηση πέτυχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έπειτα από 12ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο λόγος για μια «συλλογική συμφωνία» επί της βάσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά την έξοδό του πρώτου, η οποία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου».

«Με την πρότασή μας θα δημιουργηθεί μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, με μια δέσμη κοινών κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα αγροτικά

προϊόντα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, στο Τσέκερς, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.

Η πρόταση κατά το BBC θα εξοργίσει πολλούς από τους «σκληροπυρηνικούς» υπέρμαχους του Brexit στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς η Βρετανή Πρωθυπουργός έλαβε θέση υιοθετώντας μια στενότερη, απ’ όσο οι ίδιοι θα επιθυμούσαν, σχέση με την ΕΕ, σε μια πρτην οποία έπρεπε να καταστήσει ελκυστική προς τους Τόρις και κατόπιν στους ευρωπαίους ηγέτες.

Μάλιστα φέρεται να δήλωσε σε υψηλόβαθμους συνεργάτες της ότι θα απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αν εκείνος προσπαθήσει να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου για το Brexit την οποία συμφώνησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος μελετώντας το 100σέλιδο έγγραφο της πρότασης της Βρετανής Πρωθυπουργού είχε προχωρήσει ενόψει της σύσκεψης του υπουργικού σε συνάντηση με τους υπουργούς υπέρ του Brexit προκειμένου να οργανώσουν μια αντεπίθεση.

Την πληροφορία αυτή μετέφεραν οι Times, χωρίς να κατονομάσουν τις πηγές τους.

Here it is: the ‘Chequers Statement,’ just released by Downing Street: pic.twitter.com/nVPAYEsIDj

— Chris Mason (@ChrisMasonBBC) July 6, 2018

Η ίδια η κ. Μέι ελπίζει ότι οι νέες δεσμεύσεις θα ξεκλειδώσουν την επόμενη φάση των συνομιλιών με την ΕΕ. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ σηματοδοτούν μια «ουσιαστική εξέλιξη» στη βρετανική θέση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανησυχία που εγείρεται σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα σε Bόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία.

«Είναι μια πρόταση που πιστεύω θα είναι καλή και για τη Βρετανία και για την ΕΕ και ανυπομονώ να τύχει θετικής υποδοχής» είπε στο BBC.

Η Βρετανία, είπε, τώρα προσβλέπει σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ειδάλλως θα προχωρήσει με τις διαδικασίες για αποχώρηση, ακόμα και χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου το 2019.

Νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει ότι ο χρόνος εξαντλείται, απαριθμώντας τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως η προστασία των δεδομένων και η συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών. «Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ερωτήματα και πολύ λίγες απαντήσεις», είχε δηλώσει ο Μπαρνιέ. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και δεν έχουμε πολύ χρόνο. Το Συμβούλιο του Οκτωβρίου πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς», πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης o Μπαρνιέ είπε ότι θα γίνει εξέταση των προτάσεων ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι λειτουργικές και ρεαλιστικές.

#Chequers discussion on future to be welcomed. I look forward to White Paper. We will assess proposals to see if they are workable & realistic in view of #EUCO guidelines. Next negotiations w/ #UK on WP, & Withdrawal Agreement, w/c 16 July #Brexit

— Michel Barnier (@MichelBarnier) July 6, 2018

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Σχετική είδηση: Θυελλώδες αναμένεται το υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία για το Brexit (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα