Ξάνθη: Νέα έκδοση από τη ΦΕΞ για τους «Έλληνες Βλαχόφωνους στην αν.Μ.Θ.»

10:44 2/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυκλοφορεί η νέα πολυτελής ιστορική έκδοση του μουσείου με τίτλο «Έλληνες Βλαχόφωνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- Μονοπάτια Διασποράς Ελλήνων Βλαχοφώνων». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο και μαρτυρίες (16ος-20ος αιώνας) από τις εκδόσεις ΦΕΞ για τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης.

Η ΦΕΞ ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της έκδοσης, τη συγγραφέα, Χαρίκλεια – Σταματία Ι. Μαργαριτοπούλου, την επιστημονική και τεχνική

ομάδα της ΦΕΞ, και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και διάφορους ιδιώτες και φίλους, «οι οποίοι στήριξαν υλικά το μεγάλο αυτό εγχείρημα».

«Η ΦΕΞ έχοντας επίγνωση της μεγάλης αυτής ευθύνης, ακολούθησε όλα τα δεοντολογικά πρότυπα της ιστορικής έρευνας και σήμερα έπειτα από συστηματική εργασία τριών (3) ετών παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρει η Ένωση.

Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 397 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο με χρυσοτυπία και έγχρωμη illustration κουβερτούρα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν αποκλειστικά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στη συμβολική τιμή των 30 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί στην ενίσχυση του μουσείου.

«Το πλούσιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο ιστορικό αρχείο του μουσείου θα προχωρήσει στο μέλλον σε ανάλογες εκδόσεις για το αρχείο των Αρμενίων, Μικρασιατών, της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων, επεκτείνοντας τη γνώση μας πάνω σε θέματα της τοπικής ιστορίας.»

Δηλώνουν για τον τόμο:

[…] «Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, άρχισε πριν δύο χρόνια την ψηφιοποίηση του αρχείου της κας Χαρίκλειας – Σταματίας Ι. Μαργαριτοπούλου. Τα αρχεία τόσο κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας όσο και μετέπειτα τον δύο σκληρών βουλγαρικών κατοχών είναι δυσεύρετα. Τα περισσότερα καταστράφηκαν. Αυτό το αρχείο είναι ένας θησαυρός για την περιοχή μας αφού μας παρουσιάζει στοιχεία και μαρτυρίες από το 16ο έως και τον 20ο αιώνα».
Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης

[…] «Αυτό όμως που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ είναι η πολυετής και επιμελής εργασία της, η λατρεία της θα έλεγα, για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ασχολήθηκε με την ιστορία και τον πολιτισμό των βλαχόφωνων ηπειρωτών, κατά τον τρόπο που οι ηπειρώτες ήταν ευεργέτες και ανθρωπιστές, μετουσιώνοντας τα χρήματα που με κόπο κέρδιζαν σε πνευματικά και εθνικά αγαθά». Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας

«Πρόκειται για μια ιστορία της διασποράς και του ‘ριζώματος’ του ηπειρώτη Μαργαρίτη Ιωάννου Αντώντσιου (1835-1925 […].Από αυτήν την άποψη καλύπτει γεωγραφικά και ιστορικά τόσο την Ξάνθη όσο και την Ήπειρο, ενώ ακολουθεί τον δρόμο της εγκατάστασης Λαϊστινών κατά τον 19ο αι.».
Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, δρ. Λαογραφίας Δ.Π.Θ – διδάσκουσα στο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ

[…] «Το συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών και η αξία του είναι ανεκτίμητη για την ιστορία τόσο της Ξάνθης όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα από την ανάγνωσή του ζωντανεύει το παρελθόν και η ιστορική πραγματικότητα συμπορεύεται με την καθημερινή ζωή».
Ανέστη Σταυρούλα, Ιστορικός-Συνεργάτης Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα