Ξάνθη: Πειραματική προσομοίωση αρχαιομεταλλουργίας στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

09:18 4/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ενδιαφέρουσα πειραματική προσομοίωση αρχαιομεταλλουργίας θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου , στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεών του Ερευντητικού Κέντρου Αθηνά, Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου στο Παράρτημα της Ξάνθης. Ένα πείραμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Δρ. Ν. Νεραντζή στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Metals Technology in North Aegean Societies (ME Tech NAS), που διεξάγεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB).

«Με την πειραματική

αρχαιολογία θα δούμε πώς γινόταν η παραγωγή μετάλλων και συγκεκριμένα σιδήρου στην αρχαιότητα εστιάζοντας στη δική μας περιοχή, στην Αιγειακή θράκη, η οποία ως γνωστόν ήταν πολύ πλούσια σε μέταλλα.» δήλωσε η κα Δέσποινα Τσιαφάκη υπεύθυνη του Κέντρου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και σημείωσε ότι το όλο πείραμα θα γίνει από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Νερατζή Νερατζή ο οποίος ειδικεύεται στην αρχαιομεταλλουργία και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Metals Technology in North Aegean Societies (ME Tech NAS), που διεξάγεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) σε συνεργασία με το οποίο γίνεται και το πείραμα.

Η κα Δέσποινα Τσιαφάκη μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»

«Ο κος Νερατζής αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι η αναπαραγωγή της αρχαίας μεθόδου τήξης μεταλλεύματος για την παραγωγή σιδήρου εστιάζοντας σε σημαντικές θέσεις αρχαιότητας στην περιοχή όπως είναι: τα Άβδηρα, η Θάσος και περιοχή στις απέναντι ακτές, στην Καβάλα από όπου έχει αντλήσει και στοιχεία και δεδομένα και υλικό για να συγκριθεί με αυτό που θα παραχθεί.» εξήγησε η κα Τσιαφάκη προσθέτοντας πως θα γίνει μια προσομοίωση με το πώς έφτιαχναν στην αρχαιότητα σίδηρο θέλοντας να δοθούν απαντήσεις σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτον, ποιές ήταν οι θερμοκρασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις αρχαίες καμίνους;Δεύτερον, ποια ήταν η αποδοτικότητα αυτών των κατασκευών;
«Ο κος Νερατζής έχει συλλέξει σιδηρόμετάλλευμα από μεταλλεία της περιοχής της παλιάς Καβάλας που ήταν και πηγή πρώτων υλών για τους μεταλλορύχους στην αρχαιότητα , στην συνέχεια φτιάξαμε μια κάμινο από πηλό στον αύλειο χώρο του Αθηνά εκεί όπου θα γίνει και το πείραμα και τη φτιάξαμε ακριβώς όπως γινόταν στην αρχαιότητα. Αυτό έγινε γιατί σώζονται κατάλοιπα από αρχαίες καμίνους, αλλά έχουμε πληροφορίες, τόσο από αρχαίες πηγές, όσο και από την εικονογραφία. Πρώτα βεβαίως φροντίσαμε για την αποψίλωση του χώρου και λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.» δήλωσε η κα Τσιαφάκη.

Σύμφωνα με την πολύ δραστήρια διευθύντρια την Τρίτη αυτό που θα γίνει θα είναι αρχικά προθέρμανση της καμίνου για μια ώρα και στη συνέχεια θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με μετάλλευμα και ξυλοκάρβουνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Η συνολική διάρκεια για να πετύχουμε την τήξη της πρώτης ύλης για τη διαμόρφωση του σιδήρου θα είναι πέντε ώρες, η τελευταία ώρα θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα μπορέσει να δει την παραγωγή του σιδηρού αυτού, στη συνέχεια θα συγκριθεί με κατάλοιπα από τις περιοχές Άβδηρα, Θάσο κ.α. Αλλά δυστυχώς λόγω των συνθηκών του Covid η παρακολούθηση θα είναι μόνο με προσκλήσεις. Μάλιστα και σε όσους έχουμε στείλει προσκλήσεις ζητήσαμε και την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.»
Δεν είναι ένα συνηθισμένο πείραμα και ίσως να μην έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στη χώρα δηλώνει η κα Τσιαφάκη σημειώνοντας «Η διαχρονικότητα, η συνέχεια έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το μετάλλευμα το έχουμε πάρει από μεταλλεία που υπάρχουν και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια συνέχεια.Ακόμη και η διαδικασία δεν έχει αλλάξει πολύ. Τα εργαλεία έχουν αλλάξει και έχουν εκσυγχρονιστεί. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» για να καταλήξει λέγοντας: «Επίσης, βλέπουμε το πόσο σημαντική ήταν η δική μας περιοχή στην παραγωγή μετάλλων στην αρχαιότητα.»
Φώτο: Φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση στο Παράρτημα της Ξάνθης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα