Ξάνθη: Προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των προστατευόμενων ειδών

08:18 10/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

“To 2017 ήταν η δεύτερη χρονιά που ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) λειτούργησε με εθνική χρηματοδότηση, από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αλλά και η χρονιά που τα διοικητικά (και κατά συνέπεια οικονομικά) προβλήματα και αγκυλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν σε σημείο να μην επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του ΦΔ.” δήλωσε, με εμφανή προβληματισμό, στην ΕΡΤ Κομοτηνής η διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Ισμαρίδα Βιστωνίδα , κα Δέσποινα

Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα κατά το έτος που διανύθηκε δεν στάθηκαν αφορμή να ατονήσει η δράση του Φορέα. «Αν και δεν υπήρξε διαθέσιμος προϋπολογισμός, το προσωπικό του ΦΔ με τα ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα, έκανε τεράστιες προσπάθειες για την ανεπηρέαστη υλοποίηση των δράσεών του.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι πελαργοί επιστρέφουν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης (monitoring) των προστατευόμενων ειδών του ΕΠΑΜΑΘ από το ίδιο το προσωπικό του Φ.Δ. Αφορούσαν, όπως εξήγησε η κα Μιχαηλίδου τις γενικές καταγραφές της ορνιθοπανίδας στους υγροτόπους του ΕΠΑΜΑΘ, την παρακολούθηση του πληθυσμού του Λευκού Πελαργού και τις επιλεκτικές δακτυλιώσεις των νεοσσών, οι οποίοι 3 και 4 χρόνια μετά τις δακτυλιώσεις επέστρεψαν στην περιοχή, κάτι που αποτελεί ασφαλή δείκτη μέτρησης της ποιότητας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή και παρακολούθηση των δυο μεικτών Αποικιών Ερωδιών στο Πόρτο Λάγος και την Κεραμωτή και η παρακολούθηση του πληθυσμού των Κορμοράνων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις, όπως το έργο LIFE για την παρακολούθηση και φύλαξη του πληθυσμού της Νανόχηνας και οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Παρυδάτιων Πουλιών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η 5η Πανελλήνια Απογραφή Πελεκάνων.

90 έξοδοι για την προστασία των απειλούμενων ειδών
«Παράλληλα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Επόπτευσης – Φύλαξης του Εθνικού Πάρκου που πραγματοποιείται στο Δέλτα του Νέστου και στην περιοχή των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και των παρακείμενων σε αυτές λιμνοθάλασσες.» τόνισε η κα Μιχαηλίδου σημειώνοντας πως συνολικά πραγματοποιήθηκαν 90 έξοδοι και καλύφθηκαν 9.443χλμ. με σκοπό την προστασία των απειλούμενων ειδών, την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και την καταγραφή και καταγγελία των παράνομων ενεργειών.» Κύριο πρόβλημα παραμένει η απόθεση στερεών αποβλήτων, παρά τις θετικές προσπάθειες που έχουν γίνει από οικείους δήμους. Επίσης, όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου για ακόμη μια χρονιά υπήρξε σημαντικός αριθμός πυρκαγιών εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Κάντο όπως ο Όλυμπος και η Σαμαριά
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται η προσπάθεια για την ένταξη του Παραποτάμιου Δάσους Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής, στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (ΜΑΒ), όπου μέχρι σήμερα είναι ενταγμένες μόνο οι περιοχές του Ολύμπου και της Σαμαριάς.
Φώτο:Βιστωνίδα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα