Ξεκινά αύριο ο εμβολιασμός στη Βρετανία με το εμβόλιο της Οξφόρδης

18:16 3/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα αρχίσει να χορηγείται από αύριο, 4 Ιανουαρίου στη Μεγάλη Βρετανία, κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες. Σε πόσο καιρό όμως θα δούμε αποτελέσματα; Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων δεν αρκεί για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Τον Φεβρουάριο, ενδέχεται να παρατηρήσουμε μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων», δήλωσε στον Observer ο καθηγητής Άνταμ

Φιν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Αυτό θα ήταν ένα καλό νέο, αλλά δεν θα ξέρουμε αν η μείωση οφείλεται στο εμβόλιο, στα περιοριστικά μέτρα ή σε κάποιο άλλο παράγοντα», είπε.

Αντίθετα, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτυχία του εμβολίου, ενώ στην πραγματικότητα η αύξηση θα οφείλεται σε άλλους παράγοντες και ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο.

«Προφανώς, περιμένουμε να έχει αποτελέσματα το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να εντοπίσουμε τις  πρώτες ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν», τονίζει ο Φιν.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα συγκρίνουν περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από πνευμονία και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με ασθενείς που επίσης έχουν πνευμονία αλλά δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Τότε θα μπορέσουμε να μετρήσουμε τα ποσοστά ανοσοποίησης των δύο ομάδων», λέει ο Φιν. «Αυτό θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια, καθώς αυτοί που θα αρρωσταίνουν, θα είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό θα μας δώσει πολύ γρήγορα, μια ένδειξη για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο».

Η μελέτη του Μπρίστολ και άλλες παρόμοιες θα παράσχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μια άλλη ένδειξη θα είναι η μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων.

Εάν συμβεί αυτό, θα μπει τέλος στη διαμάχη που έχει προκύψει ανάμεσα σε ορισμένους γιατρούς και επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγηση δεύτερων δόσεων εμβολίων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο με την καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματική θα είναι η πρώτη δόση μακροπρόθεσμα», δήλωσε στη Guardian ο καθηγητής Μάρτιν Χίμπερτ από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Ωστόσο, ο καθηγητής Κρις Γουίτι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, μαζί με τους ομολόγους του από την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, στηρίζουν την απόφαση αυτή. Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Στίβεν Έβανς, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να εξαπλώνεται γρήγορα και όπως είδαμε σε όλη τη διάρκεια του 2020, οι καθυστερήσεις κοστίζουν ζωές».

ΠΗΓΗ: Guardian 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά, Βρετανία, Οξφόρδης,xekina, vretania, oxfordis