Ξεκινά η Μονάδα Ιατρικής Ακρίβειας

10:52 12/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με σύνθημα «Δύο Υπουργεία – ένας στόχος: Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο», διοργανώνεται αύριο στις 1.30 το μεσημέρι στο ΙΤΕ, η εναρκτήρια ημερίδα για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης (ΜΙΑ Κρήτης), στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Υγείας.

Η δράση

του Εθνικού Δικτύου αφορά κυρίως στην παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με χρήση νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρόκειται να αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης.
Άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Για τους ασθενείς, η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους. Για το σύστημα υγείας, οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρει το Δίκτυο θα οδηγήσουν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να διατεθούν για περαιτέρω αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Τέλος, για τους βιοεπιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την Ογκολογία, η συγκέντρωση δεδομένων από τη γενετική ανάλυση πολλών ασθενών, θα προωθήσει την ανακάλυψη νέας γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιοϊατρική έρευνα, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου προβλέπεται η δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και η διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς.
Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαγνωστικής επάρκειας, στην πιστοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών και σε πιλοτικές κλινικές εφαρμογές για ορισμένους τύπους όγκων, ενώ προβλέπεται η συνεργασία με άλλες Κλινικές και η επέκταση των αναλύσεων σε επιπλέον παθήσεις.
Με την ίδρυση του Δικτύου η Ελλάδα συμβαδίζει με τις προηγμένες ιατρικά χώρες ανταποκρινόμενη στις υψηλές προδιαγραφές της Ιατρικής του μέλλοντος, και συμπράττει ισότιμα σε διεθνείς συνεργασίες. Στην προσπάθεια αυτή το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μια σειρά από επιστημονικές, κλινικές, τεχνολογικές, οικονομικές και νομικές προκλήσεις, με τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.
Στη συγκρότηση της ΜΙΑ Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας – Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, και από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), ενώ η δράση της προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου με την συνεργασία ογκολογικών κλινικών και περιστατικών από όλη την Κρήτη.
Η λειτουργία της ΜΙΑ Κρήτης θα υποστηριχθεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκ. ευρώ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα