Ξεκινά το 4ο πανευρωπαϊκό συνέδριο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

15:05 9/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το UniverSSE 2017, το 4ο πανευρωπαϊκό συνέδριο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ξεκινάει από σήμερα (Παρασκευή 9/6) και πραγματοποιείται, ως και την Κυριακή, 11 Ιουνίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός διεθνούς διαλόγου για την κοινωνική και οικονομική πρακτική που αλλάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πόλη της Αθήνας θα βρεθεί, για τρεις ημέρες,

στο επίκεντρο μιας «συζήτησης» που εστιάζει στην παρουσίαση και ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να διασφαλίσουν, σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ένα καλύτερο μέλλον-παρόν, δίνοντας βάρος, όχι μόνο στην επιβίωση αλλά και στις αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης, καθημερινά.

«Παράγουμε, μετασχηματίζουμε, συμμετέχουμε, με βάση τις ανάγκες μας και τις δυνατότητες του περιβάλλοντος», αναφέρουν συνοψίζοντας τους στόχους τους οι διοργανωτές του συνεδρίου.

Ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μέλος του κόμβου για την κοινωνική οικονομία, ενδυνάμωση και καινοτομία, καθώς και του εργαστηρίου για τα αστικά κοινά, μίλησε για το συνέδριο στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πρόκειται για το τέταρτο ευρωπαϊκό συνέδριο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού δικτύου ripess, ένα δίκτυο που απλώνεται πάνω από 25 χώρες της Ευρώπης και αφορά οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεταιρισμούς και πρωτοβουλίες γύρω από τα κοινά…».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «στο συνέδριο θα παραβρεθούν αντιπρόσωποι από δίκτυα από όλες αυτές τις χώρες και, επίσης, δεκάδες αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, όπως και ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, ακτιβιστές, κ.ά. Το συνέδριο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές: Η πρώτη αφορά το συνεργατισμό και την αλληλέγγυα οικονομία, η δεύτερη αφορά τις μορφές κοινωνικής ένταξης και πτυχές της αλληλέγγυας οικονομίας, με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα, η τρίτη αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση και έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, κυρίως, με αγροτικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά. Η τέταρτη αφορά την εκπαίδευση και την κοινωνική καινοτομία στην έρευνα και στους νέους τρόπους τεχνολογίας, η πέμπτη είναι η θεματική των κοινών και η έκτη αφορά τη χάραξη, το σχεδιασμό, αλλά και τις μορφές υλοποίησης κάποιων άλλων πολιτικών σε σχέση με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Υπάρχει και μία έβδομη θεματική, που είναι η ελεύθερη ζώνη για προτάσεις που δεν χωρούσαν σε κάποιες από τις υπόλοιπες»… «Προηγούμενες προτάσεις ή καινοτόμες προσπάθειες που αναδείχθηκαν με λαϊκή πρωτοβουλία από τα κάτω, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ρεπερτόριο, ένα οικοσύστημα εναλλακτικών πειραματισμών, που, αυτήν τη στιγμή, συναντιέται με την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πρόκειται για μία τάση, γενικά, η οποία, μέσα στην κατάρρευση και στην κρίση, που συνεχίζει να ορίζει το κυρίαρχο κλίμα στο δυτικό καπιταλισμό, έρχεται και αποκτά επικαιρότητα, ακριβώς γιατί δίνει λύση σε πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Γιοβαννόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα