Ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξετάζουν την αγορά ελληνικών ομολόγων

16:05 16/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

To ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων αν η χώρα επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές το 2017 εξετάζουν μεγάλοι, ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρά την δυσάρεστη εμπειρία του 2014 αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ,

βρίσκεται ήδη στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσής από το 2009 και ελπίζει να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές το 2017 για να στείλει το μήνυμα ότι «ξαναστέκεται στα πόδια της», τονίζει το Reuters.

«Το 2014 φαίνεται ότι είναι πολύ μακρινό… είναι αρχαία ιστορία κατά την άποψή μας», δήλωσε ο Andrew Wilson, CEO για την περιοχή ΕΜΕΑ της Goldman Sachs Asset Management. O ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία του είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2014 αλλά τα έχει πουλήσει. «Τα πάντα πρέπει να κοιτούν τις μελλοντικές προοπτικές και πρέπει να λες ‘ποια είναι η ευκαιρία; Ποια είναι τα ρίσκα;’… όμως δεν έχει να κάνει με το τι έκανες πριν από έναν χρόνο, δυο χρόνια, πέντε χρόνια».

Τα πενταετή και τριετή ομόλογα που πούλησε η Ελλάδα το 2014 έχασαν πάνω από το ήμισυ της αξίας τους τον Ιούλιο του 2015 , καθώς η νεοεκλεγείσα αριστερή κυβέρνηση διεξήγαγε διαπραγματεύσεις σε τεταμένο κλίμα με τους πιστωτές της που σχεδόν οδήγησαν την χώρα εκτός Ευρωζώνης. Και τα δυο ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αρχική τιμή πώλησής τους.

Επίσης, ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan Asset Management, David Tan, σχολιάζει πως το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά μετά από πέντε και πλέον χρόνια.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται λίγο πάνω από το 8%, αρκετά χαμηλότερα από το 19% που είχε αγγίξει στα μέσα του 2015, αλλά πάνω από το επίπεδο του 6% που ήταν όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014.

Οι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές, τα hedge funds, ήδη ψάχνουν ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες και μετοχές, προσβλέποντας σε ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια κρίσης.

Σε μια ένδειξη στροφής στην οικονομία, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, και είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο των 874 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα στοιχεία του 2ου τριμήνου υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, σημειώνει το Reuters.

Όμως, η γενικότερη εικόνα του ελληνικού χρέους έγκειται στην ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα