ΥΑ-ΔΟΜ: Μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο

21:34 2/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κοινή τους δήλωση Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρονται στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών μετακινήσεων κατά μήκος της Kεντρικής Μεσογείου.

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Εν όψει της άτυπης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο στη Βαλέτα, καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των τραγικών απωλειών ανθρώπινων ζωών στην οδό της κεντρικής

Μεσογείου και των απαράδεκτων συνθηκών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λιβύη.

Για να παρέχουμε καλύτερη προστασία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αναλαμβάνει δράση πέρα από τα σύνορά της ώστε να παρέχει προστασία, βοήθεια και να συνδράμει στην εύρεση λύσεων για όσους έχουν ανάγκη. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ικανότητας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και τη ξηρά, η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων.

Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η εδραίωση βιώσιμων συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου στη Λιβύη, μόλις το επιτρέψει η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας, καθώς και στις γειτονικές χώρες.

Απευθύνουμε έκκληση να μη γίνεται η διαχείριση της μετανάστευσης βάσει της αυτόματης κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών σε απάνθρωπες συνθήκες στη Λιβύη αλλά να προσανατολιστούμε προς τη δημιουργία κατάλληλων υπηρεσιών υποδοχής. Τα ανοιχτά κέντρα υποδοχής θα πρέπει να παρέχουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες, μεταξύ άλλων στα παιδιά και τα θύματα διακίνησης, και να τηρούν κάποιες βασικές εγγυήσεις προστασίας».

Άρης Μεσσήνης -Στη Λέσβο (2015)

Ακολούθως οι δύο φορείς τονίζουν πως: «Ελπίζουμε ότι η αυριανή σύνοδος θα συμβάλει επίσης προς την υιοθέτηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας κοινής προσέγγισης απέναντι στη μετανάστευση.

Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν την κυβέρνηση της Λιβύης, για την ενίσχυση της ικανότητας καταγραφής των νέων αφίξεων, για την υποστήριξη της εθελοντικής επιστροφής των μεταναστών, την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και την παροχή λύσεων στους πρόσφυγες. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται σημαντικά διευρυμένες ευκαιρίες για ασφαλείς νόμιμες οδούς όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επανεγκατάσταση και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να μη καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια όσοι χρήζουν προστασίας.

Στη Λιβύη, σε συνεργασία με εταίρους, έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την παροχή βασικής προστασίας στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τον τοπικό πληθυσμό που επηρεάζεται άμεσα, που μάλιστα σε κάποιες περιοχές χρειάζονται κι αυτοί επειγόντως βοήθεια.

Οι περιορισμοί στην ασφάλεια συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στην ικανότητά μας να παρέχουμε σωτήρια βοήθεια, βασικές υπηρεσίες στους πιο ευάλωτους καθώς και λύσεις μέσω της επανεγκατάστασης, της υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής ή της αυτάρκειας. Η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα».

Tέλος, επισημαίνουν: «Πιστεύουμε ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, δεν αρμόζει να θεωρούμε τη Λιβύη ασφαλή τρίτη χώρα ή να εδραιώσουμε την εξωεδαφική εξέταση των αιτημάτων ασύλου στη Βόρεια Αφρική.

Ελπίζουμε ότι μπορούν να βρεθούν ανθρώπινες λύσεις προκειμένου να σταματήσουν να υποφέρουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη και σε όλη την περιοχή, ενώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τη δράση μας, εφόσον οι συνθήκες το το επιτρέψουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα