Υπεγράφη η διακήρυξη της Ρώμης – Ευρωπαϊκή στήριξη σε Τσίπρα για τα εργασιακά

19:13 25/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κοινό όραμα για την ΕΕ της επόμενης 10ετίας, διατύπωσαν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στη Διακήρυξη της Ρώμης κατά τη σημερινή επετειακή σύνοδο κορυφής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό για τα εργασιακά.

Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τα κοινωνικά δικαιώματα, είναι απαραίτητη

η επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου,υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Είναι θετικό ότι στο κείμενο της Διακήρυξης υπάρχει σαφής αναφορά στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως πήρε καταφατική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσε αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Χαρακτήρισε ακόμη βασικούς εχθρούς της Ευρώπης τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και τον λαϊκισμό της άκρας δεξιάς.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των κοινών κανόνων.

Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μία αδιαίρετη Ευρώπη, μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτήρισε ως προτεραιότητες ο οικοδεσπότης Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.
Στο τελικό σχέδιο της Διακήρυξης -που θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου το επόμενο διάστημα- υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενότητα ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,ενώ επισημαίνονται 4 στόχοι-προτεραιότητες: μία Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.

Οσον αφορά το θέμα της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, υπογραμμίζεται η ανάγκη διαφορετικών ρυθμών όταν χρειάζεται, αλλά κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα.

Πηγή: ΕΡΤ

Φωτογραφία: ΑP

Keywords
Τυχαία Θέματα