Υπέρ της ασφαλούς άμβλωσης διαδηλώνουν στην Ευρώπη

13:19 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση «του θεμελιώδους δικαιώματος» όλων των γυναικών στην άμβλωση, γίνονται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης.

Το δικαίωμα αυτό «στερούνται» γυναίκες σε πολλές χώρες στον κόσμο ενώ σε άλλες υπόκειται σε περιορισμούς, διαμηνύουν οι διοργανώτριες οργανώσεις.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων, οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, καλούν σε δράσεις και την υπογραφή ψηφίσματος, που θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

έπειτα από μια διαδήλωση στις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ιρλανδία, μια συντηρητική καθολική χώρα, ανακοινώθηκε ότι την άνοιξη του 2018 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, που τώρα είναι παράνομες εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Εκτός από την Ιρλανδία, οι εκτρώσεις απαγορεύονται στη Μάλτα και την Κύπρο. Στην Πολωνία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου.

«Το θέμα των αμβλώσεων εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους και γι’ αυτό χρειάζεται ένα κείμενο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρινίζει η Νέλι Μάρτιν της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

Σχεδόν οι μισές από τις 56 εκατομμύρια αμβλώσεις που υπολογίζεται ότι γίνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο δεν είναι ασφαλείς και οι γυναίκες στις φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εξαιτίας των περικοπών της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού στο εξωτερικό, προειδοποιούν ειδικοί για θέματα δημόσιας υγείας .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σε ισχύ μια πολιτική η οποία απαιτεί οι ξένες ΜΚΟ οικογενειακού προγραμματισμού οι οποίες λαμβάνουν αμερικανική χρηματοδότηση να πιστοποιούν ότι δεν κάνουν αμβλώσεις και δεν δίνουν συμβουλές ούτε προτείνουν να γίνονται αμβλώσεις ως μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού.

Παγκοσμίως, γίνονταν 25 εκατομμύρια αμβλώσεις με μη ασφαλή τρόπο κάθε χρόνο από το 2010 ως το 2014, αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ινστιτούτου Guttmacher. Το 97% από αυτές τις επεμβάσεις έγινε σε κράτη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα