Υπερβαίνει το 90% η επανεκλογή του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι

14:04 29/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον Τύπο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές ήταν μικρότερο από 50%, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aλ-Αχράμ, ο Σίσι συγκέντρωσε το 92% των ψήφων και σχεδόν 23 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν στις εκλογές

από τα περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Η εφημερίδα Akhbar al-Yaoum και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena δημοσίευσαν παρόμοια στοιχεία.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο για τον Αιγύπτιο πρόεδρο είχαν μικρή συμμετοχή σε σχέση με το εκλογικό σώμα . Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύτηκαν διάφορες μέθοδοι για να πειστούν οι Αιγύπτιοι να προσέλθουν στις κάλπες.

Η τιμή για μία ψήφο στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου ήταν 50 με 100 αιγυπτιακές λίρες (2,3 με 4,6 ευρώ), κι αν τελικά κάποιος δεχόταν να πάει ως το εκλογικό κέντρο λάμβανε δώρο μια σακούλα με τρόφιμα ή ακόμη και εισιτήρια για το λούνα παρκ.

Οι αρχές της Αιγύπτου δέχονταν πιέσεις η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές να είναι μεγάλη προκειμένου ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να κερδίσει μια συντριπτική νίκη απουσία πραγματικού αντιπάλου. Ο Σίσι προέτρεπε τους πολίτες να ψηφίσουν, ελπίζοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή θα του δώσει επαρκή νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχές προχώρησαν στην αγορά ψήφων ή σε άλλα μέσα προσέλκυσης ψηφοφόρων. Ωστόσο ανταποκριτές του Reuters έγιναν μάρτυρες πολλών περιστατικών στα οποία κρατικοί θεσμοί, βουλευτές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρικτές του προέδρου αντάμειψαν ψηφοφόρους ή προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Ντία Ράσουαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Πληροφοριών, δεν διέψευσε ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν ήταν συστηματικά» και δεν «προήλθαν από το κράτος, αλλά από μεμονωμένα πρόσωπα».

Οι δημόσιες υπηρεσίες ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν, κάτι που έκαναν ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το λούνα παρκ Dream Park του Καΐρου προσέφερε εισιτήρια στη μισή τιμή σε όσους είχαν πάει να ψηφίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα