4 δικαιώματα που απέκτησαν οι Ελληνίδες μέσα στο πρόσφατο παρελθόν και εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα

13:31 17/8/2021 - Πηγή: iPop

Διαβάζω και εγώ όπως όλοι συγκλονισμένη τις ειδήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν και νιώθω εντελώς ανίσχυρη να κάνω κάτι για να βοηθήσω την κατάσταση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια οργάνωση ή κάποιος που θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες εκεί. Είχα την τύχη να ταξιδέψω αρκετά στο εξωτερικό και να δω με τα μάτια μου διαφορετικές κουλτούρες. Πράγματα που οι γυναίκες στην Ευρώπη θεωρούμε δεδομένα από χρόνια, σε εκείνα τα μέρη δεν τα έχουν ακόμα φανταστεί. Έχω βιώσει το να είσαι γυναίκα σε κράτος της Ανατολής

και να μη σε κοιτάνε ούτε να σου μιλάνε γιατί είσαι κατώτερη. Έχω δει με τα μάτια μου τις σχετικές συμφωνίες πατέρα-γαμπρού για τη νύφη που η αξία της μετριέται με καμήλες ως προίκα. Εμείς οι σημερινές κοπέλες έχουμε κάποια προνόμια χάρη στις γυναίκες που απαίτησαν και κατέκτησαν τα δικαιώματα των γυναικών πριν από εμάς.

Στην Ελλάδα, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν καθιερώθηκαν κάποια δικαιώματα για τις γυναίκες, πράγματα που οι άντρες έχουν ως δεδομένο ή εμείς πια.

Δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες

Το δικαίωμα ψήφου και εκλογής στις γυναίκες καθιερώθηκε από τον Μάη του 1952! Αν και πολύ νωρίτερα είχαν ξεκινήσει να συζητούν το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο ίσως λόγω της σχετικής κίνησης που υπήρχε και στην Ευρώπη, τελικά το κατάφεραν εκείνον τον Μάη.

Πρώτη εκλεγμένη γυναίκα

Η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε Βουλευτής ήταν η Σκούρα τον Ιανουάριο του 1953. Η πρώτη φορά που μια γυναίκα πέρασε την πόρτα της Βουλής ήταν τόσο κοντά στο πρόσφατο παρελθόν.

Η μη μεταβολή του επιθέτου

Το 1983 βάσει νόμου ήταν η πρώτη φορά που η γυναίκα δεν ήταν υποχρεωμένη να πάρει το επίθετο του συζύγου της μετά το γάμο. Αν τα βάλεις κάτω, μιλάμε για μόλις 38 χρόνια πριν.

Η πρώτη φοιτήτρια

Τον Σεπτέμβριο του 1890 ήταν η πρώτη φορά που έγινε δεκτή η αίτηση για την εισαγωγή της σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα γυναίκα. Κατόπιν πολύ μεγάλου αγώνα κατάφερε η Ιωάννα Στεφανοπούλου να περάσει την πόρτα της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, ως επισκέπτρια. Για την ιστορία μετά από τρεις μήνες συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Κάποιες φορές αισθάνομαι τυχερή που γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα που έχει καθιερώσει κάποια από τα δικαιώματα των γυναικών, αυτονόητα αν με ρωτάς. Από την άλλη νιώθω ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι τόσες γυναίκες πριν από εμένα, στο πρόσφατο παρελθόν έπρεπε να παλέψουν για να καθιερώσουν τα δικαιώματα των γυναικών και εργάστηκαν σκληρά για να είναι πιο εύκολος ο κόσμος που θα ζήσουν οι επόμενες γυναίκες.

Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους με το φύλο τους, δεν τους ξεχωρίζω γενικά, θεωρώ ότι είμαστε όλοι ίσοι και ότι έχουμε όλοι οι άνθρωποι ίσα δικαιώματα. Αν κάποιο δικαίωμά σου καταπατείται είναι καθοριστικής σημασίας να αντιδράς με όποιον τρόπο μπορείς. Η εξουσία που έχουν όσοι νομίζουν ότι έχουν εξουσία, λαμβάνεται μόνο επειδή κάποιοι άλλοι τους κάνουν να αισθάνονται σημαντικοί. Αν τους δείξεις ότι δεν τους φοβάσαι, χάνουν αμέσως τη δύναμή τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 4 δικαιώματα που απέκτησαν οι Ελληνίδες μέσα στο πρόσφατο παρελθόν και εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδες,ellinides