5 απαράδεκτες συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι δεν σε σέβονται στη δουλειά σου

22:20 7/10/2021 - Πηγή: iPop

Έλλειψη σεβασμού, αγένεια, εκφοβισμός ή bullying και λεκτική κακοποίηση. Δυστυχώς τα όρια στις έννοιες αυτές είναι πολύ λεπτά. Δεν ξέρω πώς ξεκινά και με ποιο δικαίωμα ένας άνθρωπος μπορεί να φέρεται με τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε εσύ ποιες ανάγκες του παραμένουν ακάλυπτες αλλά το γεγονός ότι έγινε κάποιο λάθος στη δουλειά, αν δεν πρόκειται για λάθος ζωής και θανάτου, αν δεν κρέμονται ανθρώπινες ζωές από τα χέρια σου τέλος πάντων, μπορεί να εκφραστεί με ωραίο τρόπο και αυτό που ορίζουν οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Ο σεβασμός στη δουλειά σου αν είσαι εργαζόμενος, δεν κερδίζεται,

θεωρείται ή πρέπει να είναι δεδομένος. Σεβόμαστε τον άνθρωπο γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, δεν υπάρχει είμαι πιο πάνω, είμαι πιο κάτω, είμαι εργοδότης. Ο εργασιακός μεσαίωνας ευτυχώς έφυγε και εσύ πια έχεις φωνή!

PexelsΑκόμα και αν δε φαίνεται (που συνήθως φαίνεται) είναι έλλειψη σεβασμού:Το να είναι χειμώνας και να είναι το air condition στους 18°C ή να είναι καλοκαίρι και να μην ανοίγει το air condition, για κανέναν λόγο (δηλαδή να μην είναι κάτι χρήσιμο για τη φύση της εργασίας σου) είναι έλλειψη σεβασμού. Δεν μπορώ να φανταστώ δηλαδή να ξεκινάει κάποιος να πάει στη δουλειά του και να έχει να παλέψει με τις θερμοκρασίες.Το να μην σου απαντάνε, να μην σου απευθύνουν το λόγο, το να μην σε βοηθούν σε κάτι που μπορεί να χρειαστείς ή να σε κοιτάνε αφ’ υψηλού, είναι έλλειψη σεβασμού. Το να απαξιώνουν το αποτέλεσμα της εργασίας σου και εσένα είναι έλλειψη σεβασμού. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που είχε κατά νου σου όταν σου ζητούσε την συγκεκριμένη εργασία, είναι πολύ οκ και φυσιολογικό να μην γίνει κάτι όπως το φαντάστηκε κάποιος και να κάνεις την προσπάθεια να δεις πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτό.Το να σου πετούν αντικείμενα, τασάκια, κλασέρ και ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά τους είναι απαράδεκτο. Δεν είναι υπερβολικό αυτό το σενάριο που διαβάζεις τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές ακόμα και σήμερα σε εργασιακά περιβάλλοντα.Το να σε κρατούν κάθε μέρα δύο και τρεις ώρες παραπάνω από το ωράριό σου, δηλαδή 10-15 ώρες δωρεάν εργασίας επειδή έχει δουλειά, είναι έλλειψη σεβασμού. Ακόμα και να πληρώνονται οι υπερωρίες, οι περισσότεροι άνθρωποι που θα ρωτήσεις θα σου πουν ότι προτιμούν να σχολάσουν στην ώρα τους και να μη πάρουν τα λεφτά της υπερωρίας γιατί για εκείνους είναι βασικό το να έχουν και ποιότητα ζωής εκτός από το αμοίβονται.

Υπομονή τέλος: Αυτές είναι οι συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεσαι από κανέναν

Τα όρια για τον καθένα είναι διαφορετικά

Το ότι εγώ δεν επιτρέπω μια συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά ο συνάδελφός μου την επιτρέπει γιατί μπορεί να είναι οκ με το αξιακό του σύστημα, είναι φυσιολογικό. Παραπάνω έγραψα κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις που συναντάμε συχνά σε εργασιακά περιβάλλοντα, υπάρχουν δυστυχώς και άλλες χειρότερες. Ο σεβασμός στη δουλειά είναι κάτι που ξέρεις εσύ και μπορείς να το ορίσεις τι συνεπάγεται και τι όχι.

Οι άνθρωποι είμαστε υπέροχα όντα και έχουμε μάθει να συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους. Επιβιώσαμε γιατί ήμασταν όλοι μαζί σε αυτό. Θέλουμε να προσφέρουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να οδεύσουμε σιγά σιγά προς την αυτοπραγμάτωσή μας.

Αν στη δουλειά μας, στο χώρο που περνάμε το 1/3 του χρόνου μας, δεν αποδεχόμαστε το σεβασμό, την εκτίμηση και ότι βοηθάμε πραγματικά εκεί έξω, ερχόμαστε σε σύγκρουση καθημερινά με βασικές μας αξίες, αυτοπεποίθηση και φυσικά την αυτοεκτίμηση μας.

Πώς να αγαπήσεις ξανά τις Κυριακές και να διαχειριστείς τα Sunday Blues

Πάλεψε για εσένα

Την πρώτη φορά που κάποιος καταπατήσει το όριο σεβασμού προς το πρόσωπό σου, ξεκαθάρισε το! Μην επιτρέπεις καμία συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις αξίες σου. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σου κάνεις κακό.

Πια έχεις φωνή! Ψάξε μαζί με συναδέλφους ή και μόνος σου πώς ο νόμος μπορεί να σε προφυλάξει από κάθε κακοποιητική συμπεριφορά. Κακοποίηση είναι και η λεκτική. Μην φοβάσαι, αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε να βρεις τρόπους διαφυγής από αυτό το περιβάλλον. Βρες μια άλλη δουλειά και φύγε το συντομότερο, εφόσον έχεις δημιουργήσει τις οικονομικές συνθήκες για να επιβιώσεις.

Η δουλειά πρέπει να είναι μια γιορτή, όχι να ξεκινάς κάθε πρωί με κατεβασμένα μούτρα, να σιχτιρίζεις που ήρθε ξανά η Δευτέρα και να μετράς τις ώρες να φύγει το οκτάωρο. Όχι αυτή δεν είναι η ζωή που θα ευχόταν κανείς. Κάθε φορά που κάποιος καταπατά ένα όριό σου να θυμάσαι ότι κάποιος εκεί έξω σε μεγάλωσε για να απολαμβάνεις υγιείς σχέσεις και σεβασμό και όχι να γίνεσαι στόχους ανώριμων και κομπλεξικών ανθρώπων που τρέφουν αυταπάτες ότι έχουν την οποιαδήποτε εξουσία πάνω σου ή πάνω σε οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο.

Γιατί το ότι είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου δεν συνεπάγεται ότι είσαι και ένας υπέροχος άνθρωπος

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 απαράδεκτες συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι δεν σε σέβονται στη δουλειά σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα