EWG με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

12:21 9/2/2017 - Πηγή: iPop

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο EuroWorkingGroup, όπου θα γίνουν οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, με φόντο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Το EWG αποτελεί μια πρώτη δόση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στο προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί το κλείσιμο ή όχι η β’ αξιολόγησης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, με τον κ. Γιώργος Χουλιαράκης,

από την ελληνική πλευρά, πρόκειται να ξεκινήσουν μια συζήτηση, προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι τα βήματα υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες έχουν προαποφασιστεί. Όπως τονίζουν, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα δηλώσει μετά τη λήξη του EuroWorkingGroup o επικεφαλής του, Thomas Vizer.

Το EWG θα πραγματοποιηθεί με φόντο το έντονο κλίμα πιέσεων του ΔΝΤ, μετά και από τις εκθέσεις, τις οποίες δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες, με τις οποίες καθιστά σαφές ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει η Ευρωζώνη.

Οι διαφορές με το Ταμείο είναι εμφανείς, καθώς ακόμα και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχει δηλώσει ότι έχει μείνει άναυδος από την σκληρή γραμμή, την οποία ακολουθεί το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους. Τόνισε, βέβαια, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να καταστεί δυνατή μια περαιτέρω ελάφρυνση, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να σημειώνει θετικά βήματα.

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έχει πραγματοποιήσει προσπάθειες για πρωτοβουλίες και πολιτικές επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι ελπίζει και σε πρωτοβουλίες από την πλευρά των θεσμών, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Ποιος ο απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης;

Σαφώς είναι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά και η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον κυβερνητικό στρατηγικό σχεδιασμό, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξή στον Real fm, επεσήμανε ότι: «η ποσοτική χαλάρωση αυτήν τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι εάν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό». Επεξήγησε, βέβαια, ότι δεν εννοούσε μακροχρόνια αναμονή ένταξης, καθώς η ανάταξη του κλίματος από το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δημοσιονομικά στοιχεία, πρόκειται αρκετά σύντομα να ολοκληρωθούν.

Και ο κ. Δραγασάκης ανάφερε πόσο σημαντικό είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να επιτραπεί η έξοδος της χώρας στις αγορές δανεισμού.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από τον θεσμικό δανεισμό

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του σε συνέντευξή, την οποία παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, καθώς το χάσμα μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι μικρό.

Ευελπιστώ βάσιμα πως θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς επιπτώσεις για τη χώρα. Οι περιπλοκές που δημιουργεί το ασταθές και βεβαρημένο πολιτικά διεθνές περιβάλλον ενδέχεται να επιδράσουν θετικά για την Ελλάδα. Ασκούν πίεση στην ευρωπαϊκή πλευρά για τη διασφάλιση της εσωτερικής συνοχής, λειτουργίας και ύπαρξής της, ώστε να μην επιτρέπει καμία ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τη μορφή εξόδου χώρας από αυτήν

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως 10 δισ. ευρώ είναι αναπόφευκτο πως θα χρειαστούν, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση.

Το Ταμείο εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακό μαξιλάρι. Πρέπει να υπενθυμισθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, ΤτΕ), ο σημερινός δείκτης CET1 είναι στο 18%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα NPLs θα αυξήσει τον δείκτη CET1 σημαντικά

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο φως για τη δόση από το EWG (;)

The post EWG με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα